Közélet

Palkovics: több szaknál is változtak az előre meghatározott ponthatárok

Palkovics: több szaknál is változtak az előre meghatározott ponthatárok

2016. január 28., csütörtök
Palkovics: több szaknál is változtak az előre meghatározott ponthatárok

A munkaerő-piaci igényeket figyelembe véve néhány felsőoktatási szak esetében a tavalyinál alacsonyabb ponthatárra számíthatnak a felvételizők, míg egyes képzéseknél magasabb bekerülési küszöböt rögzítettek - közölte a felsőoktatási államtitkár csütörtöki online fogadóóráján az MTI kérdésére.

A tavalyihoz hasonlóan a Hallgatói Önkormányzatok Országos Konferenciájával (HÖOK) való egyeztetés után bizonyos szakokon meghatározták a minimálistól eltérő, a magyar állami ösztöndíj feltételeként szabott, elérendő ponthatárt - fejtette ki

Palkovics László

, hozzátéve: a ponthatárok egyeztetésénél figyelembe vették a munkaerő-piaci igények változását, így több szak esetén a ponthatár csökkent. Az államtitkárság MTI-hez eljuttatott listája szerint gyógyszerész szakon 400-ról 385-re, az alkalmazott közgazdaságtan szakon 465-ről 458-ra, gazdálkodási és menedzsment szakon 455-ről 448-ra a pénzügy és számvitel szakon 458-ról 450-re csökkentek a ponthatárok. A lótenyésztő, lovassportszervező agrármérnöki szakon 300-ról 320-ra, anglisztika szakon 310-ről 320-ra, a pszichológia szakon 420-ról 435-re, a szabad bölcsészet szakon 310-ről 330-ra, történelem szakon 310-ről 320-ra nőttek a ponthatárok. A történelem-régészet szakirányon 300-ról 330-ra, rekreáció szervezés és egészségfejlesztés képzésben 310-ről 320-ra, a sportszervező 310-ről 320-ra, a politológia 300-ról 320-ra, a szociológia 300-ról 320-ra és a társadalmi tanulmányok szakokon 300-ról 320-ra emelték a bekerülési küszöböt. Palkovics László arról is tájékoztatott, hogy hamarosan elkezdődnek a tárgyalások a HÖOK-kal a hallgatói támogatások átalakításáról. További kérdésre az államtitkár közölte: a létrehozni kívánt közösségi felsőoktatási képzési központok nyilvántartásba vételéről és működési engedélyéről szóló határozatokat az Oktatási Hivatal kiadta. Ezek alapján a Budapesti Gazdasági Egyetem nemzetközi gazdálkodás felsőoktatási szakképzést indít Hatvanban, a Műegyetem villamosmérnöki alapképzést indít szintén Hatvanban. A Debreceni Egyetem mezőgazdasági mérnöki és turizmus-vendéglátás alapképzéseket indít Kisvárdán, a Gábor Dénes Főiskola Siófokon gazdálkodási és menedzsment, mérnökinformatikus, gazdaságinformatikus alapképzéseket és gazdálkodási és menedzsment, valamint mérnökinformatikus felsőoktatási szakképzéseket szervez. A Wekerle Sándor Üzleti Főiskola Sümegen kereskedelem és marketing, valamint gazdálkodási és menedzsment alapképzéseket tart. A General Electric vállalattal tervezett várható együttműködésről közölte: a cég gyakorlatilag a magyarországi megjelenése óta több formában együttműködik magyar felsőoktatási intézményekkel, nemcsak az oktatás, hanem a kutatás területén is. A felsőoktatási törvény múlt évi módosulásai több területen megteremtették a hatékony vállalati együttműködés kereteit. Az államtitkár ezek között említette a duális képzést, a vállalati szakemberek megjelenésének lehetőségét a felsőoktatásban mesteroktatóként, a vállalatokkal való együttműködés feltételrendszerének egyszerűsítését, a projekt alapú tanítás lehetőségét, új, gyakorlati képzési formák létrehozását és különböző egyetemi tartalomfejlesztési projektek indítását.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.