Gazdaság

Palkovics: hamarosan megkezdődnek az egyeztetések a hallgatói juttatási rendszer átalakításáról

Palkovics: hamarosan megkezdődnek az egyeztetések a hallgatói juttatási rendszer átalakításáról

2016. január 21., csütörtök
Palkovics: hamarosan megkezdődnek az egyeztetések a hallgatói juttatási rendszer átalakításáról

Hamarosan megkezdődnek az egyeztetések a hallgatói juttatási rendszer átalakításáról - mondta Palkovics László felsőoktatási államtitkár az Educatio nemzetközi oktatási szakkiállítás megnyitóján csütörtökön Budapesten.

A felsőoktatási államtitkár kiemelte: idén a hallgatóknak a felvételi eljárásban nem kell változásra számítaniuk, a minimum ponthatár továbbra is 280 pont lesz. Ennek oka, hogy úgy értékelték, az emelés elérte célját - tette hozzá. Kitért arra is, hogy a hallgatók idén a jelentkezéskor három helyre ingyenesen adhatnak be kérelmet.

Palkovics László

kifejezetten pozitívan értékelte a hallgatókkal, illetve a Hallgatói Önkormányzatok Országos Konferenciájával kialakított viszonyt. Köszöntőjében rámutatott: az elmúlt mintegy két évben nagyon sok minden történt a felsőoktatásban. Minden változás a hallgatókért van - fogalmazott. Egy ilyen nagy rendszernél ugyanakkor nem lehet csupán két-három évben gondolkodni, hosszabb távra kell tervezni, ez az egész társadalom érdeke - mondta. Szólt arról, hogy három részletben, 27 százalékkal nőnek az oktatói jövedelmek, majd felidézte a kancellári rendszer bevezetését, a szakstruktúra átalakítását, a konzisztóriumok létrehozását. Kiemelte: ezek a felsőoktatási stratégiához kapcsolódó lépések azt szolgálták, hogy a felsőoktatás finanszírozható legyen. Most a tartalmi változások következnek - közölte, hangsúlyozva, hogy a Magyar Rektori Konferenciával egyetértésben alakítják át a képzési és kimeneti rendszert. A felsőoktatási államtitkár célként jelölte meg, hogy lényegesen jobb diplomát kapjanak a jövőben a hallgatók. A kiállítás megnyitóján kanadai és magyar felsőoktatási megállapodást írtak alá. Palkovics László elmondta: a felsőoktatásban jelenleg a hallgatók 8 százaléka külföldi. Az a cél, hogy vonzóvá tegyék a magyar felsőoktatást és egyidejűleg a magyar hallgatók is minél nagyobb létszámban vegyenek részt külföldi részképzéseken - közölte, és utalt a különböző támogatási formákra, köztük az Erasmus- és a Campus Mundi programra, utóbbira kilencmilliárdos ösztöndíjkeret áll rendelkezésre. A rendezvényen szándéknyilatkozatot írt alá a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem, az Eötvös Loránd Tudományegyetem (ELTE) és a Magyar Tudományos Akadémia Számítástechnikai és Automatizálási Kutatóintézetének (MTA SZTAKI) képviselője. Az egyezmény célja az ipari igényeknek megfelelő autonóm járművek fejlesztése és a kutatók képzése. A szombatig tartó Educatio kiállításra az idén több mint negyven magyar és csaknem negyven külföldi felsőoktatási intézmény készült standdal, de szakképző intézmények és nyelviskolák is jelen vannak a rendezvényen, a fővárosi SYMA rendezvényközpontban. Az érdeklődők az egyetemek, főiskolák standjainál megismerkedhetnek a többi között a felvételi követelményekkel, a választható tárgyakkal, a kollégiumi lehetőségekkel, az ösztöndíjakkal, a hallgatói élettel vagy akár az elhelyezkedési esélyekkel is. A rendezvényen képviselteti magát a Közszolgálati Médiaakadémia Alapítvány (KMA) is. Az E17-es standon a látogatók betekintést nyerhetnek a közszolgálati média alkotó folyamataiba, megismerkedhetnek a KMA képzéseivel, valamint jelentkezhetnek a közszolgálati médiaszerkesztő szakirányú továbbképzésre.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.