Közélet

Németországi molesztálás - Tovább emelkedett a feljelentések száma Kölnben

Németországi molesztálás - Tovább emelkedett a feljelentések száma Kölnben

2016. január 12., kedd
Németországi molesztálás - Tovább emelkedett a feljelentések száma Kölnben

Tovább emelkedett a szilveszteri molesztálásokkal összefüggésben tett feljelentések száma Kölnben, a németországi város ügyészségének keddi összesítése szerint 561 feljelentés érkezett a hatóságokhoz.

A feljelentések száma hétfőn 553, vasárnap 516 volt. Az ügyészség 12 feltételezett elkövető ellen nyomoz, közülük öten előzetes letartóztatásban vannak. Az észak-afrikai származású férfiakat tulajdon elleni bűncselekményekkel, elsősorban lopással gyanúsítják. A kölni ügyészség kedden átvette a szilveszteri molesztálásokkal összefüggő tájékoztatási feladatokat az ügy kezelése miatt széles körben bírált helyi rendőrségtől. A feljelentésekről nem közöltek részletes adatokat, így nem tudható, hogy milyen a nők elleni szexuális zaklatási és a tulajdon elleni bűncselekmények megoszlása. Az ügyészség arról sem tájékoztatott, hogy hány további személlyel kapcsolatban merült fel, hogy a zaklatások, lopások elkövetői között lehetnek. A kölni rendőrség korábbi adatai alapján a feljelentések mintegy 40 százaléka szól részben vagy egészében nők elleni szexuális jellegű támadásról, és összesen 19 gyanúsítottja van a szilveszter éjszaka történteknek. Valamennyien külföldiek, többségük az észak-afrikai térségből származik, elsősorban Marokkóból. Szíriai állampolgár mindössze egy van a gyanúsítottak között. A Süddeutsche Zeitung című lap keddi összeállítása szerint számos német nagyvárosban tapasztalható az észak-afrikaiak arányának drámai mértékű emelkedése a bűncselekmény elkövetésével gyanúsított személyek között. A kölni statisztikák szerint az észak-afrikai bevándorlók 40 százaléka egy éven belül bűnelkövetővé válik. A szírek körében ez az arány 0,5 százalék. A hatóságok szerint a Kölnben és más városokban szilveszterkor nők ellen csoportosan elkövetett szexuális zaklatások és lopások is azt mutatják, hogy megjelent Németországban a bűncselekmények egy fajtája, amelyet egyes arab országokban már ismernek. Ennek a típusnak külön neve is van: taharrush gamea, nyilvános helyen nők sérelmére csoportosan elkövetett szexuális zaklatás. A Süddeutsche Zeitung szerint a kölni eseteket vizsgáló rendőrök nem találtak arra utaló jeleket, hogy a támadásokat valamilyen egységes, központi irányítás alapján hajtották volna végre. Erről beszélt a szövetségi bűnügyi hivatal (BKA) elnöke is egy keddi rádióinterjúban.

Holger Münch

az RBB Inforadio berlin-brandenburgi regionális közszolgálati rádióban sugárzott interjúban elmondta, hogy a támadók ugyan megszervezték magukat, kommunikáltak, közösségi portálokon egyeztették fellépésüket, és az is tudható, hogy akkor fordulnak elő a szilveszterihez hasonló bűncselekmények, amikor nyilvános helyen nagy tömeg gyűlik össze, mindez azonban nem azt jelenti, hogy a szervezett bűnözés kategóriájába tartozó bűncselekmény-sorozatról van szó. A legszélesebb nyomozati jogkörrel rendelkező német rendőrségi szerv vezetője hangsúlyozta, hogy a szervezett bűnözés más "minőséget" jelent, "zárt és hierarchikus felépítésű csoportosulásokat" feltételez, ilyesmit pedig a szilveszterkor történtekkel összefüggésben nem látnak a hatóságok. Szilveszter éjjel mintegy ezerfős csoport gyűlt össze a kölni főpályaudvar előtti téren, majd petárdázni kezdtek. Mikor a rendőrség közbelépett, kisebb csoportok alakultak, s ezt követően kezdtek nőket körbevenni, szexuálisan zaklatni és kirabolni. Kettőt megerőszakoltak. Más városokban is történtek hasonló támadások.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.