Közélet

Nem ellenszenvesek a magyarok számára a szomszédos országok

Nem ellenszenvesek a magyarok számára a szomszédos országok

2016. január 25., hétfő
Nem ellenszenvesek a magyarok számára a szomszédos országok

A Nézőpont Intézet közvélemény-kutatása szerint nem ellenszenvesek a magyarok számára a szomszédos országok.

A szervezetnek az MTI-hez hétfőn eljuttatott közleményében azt írták, hogy a magyarok szerint a környező országok többségével jó kapcsolatai vannak Magyarországnak. A megkérdezettek az Ausztriával, a Szlovéniával, valamint a Horvátországgal való viszonyt ítélik a legjobbnak, ezekkel az országokkal a teljes felnőtt népesség több mint fele szerint pozitívak a magyar állam kapcsolatai. A magyar-szlovák kapcsolatokat a megkérdezettek csaknem fele - 48 százaléka - ítéli jónak. Úgy fogalmaztak, hogy ennek hátterében "az évek óta tartó jószomszédi viszony" is szerepet játszhat. Míg az Ukrajnával és a Szerbiával való államközi kapcsolatokat is többen tartják jónak, mint rossznak, addig a magyar-román kapcsolat inkább megosztja a magyarokat. "Ahogy a pozitív megítélés alá eső magyar-szlovák kapcsolatokban minden bizonnyal közrejátszik az

Orbán Viktor

és

Robert Fico

közti partnerségi viszony, úgy a megkérdezetteket megosztó magyar-román kapcsolatokra a korábbi Ponta-kormány sokszor konfrontatív hangneme is hatással lehetett" - írták, hozzátéve: többségben vannak azok - a megkérdezettek 52 százaléka -, akik javítanák a magyar-román kapcsolatokat. A Nézőpont Intézet a Charta XXI Megbékélési Mozgalom megbízásából készítette a közvélemény-kutatást, amelyet január 4-7. között ezer fő telefonos megkérdezésével végeztek.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.