Közélet

Menekülteket üdvözlő jelszó az év angol jövevényszava Németországban

Menekülteket üdvözlő jelszó az év angol jövevényszava Németországban

2016. január 31., vasárnap
Menekülteket üdvözlő jelszó az év angol jövevényszava Németországban

Németországban a menekülteket üdvözlő Refugees Welcome kifejezést választotta 2015 angol jövevényszavának egy nyelvészek vezette független testület, amely 2010 óta évente "versenyezteti" a német nyelvben terjedő anglicizmusokat.

A Refugees Welcome (Üdvözöljük, befogadjuk a menekülteket) nemcsak egy kifejezés, hanem egy kijelentés, állásfoglalás, és ugyan a menekültek támogatására szerveződő civil kezdeményezések hálózatában már a kilencvenes évek óta használatos politikai jelszó, a köznyelvben csak tavaly terjedt el, a menekültválság révén - áll a döntés indoklásában. Kiemelték: míg a vállalati kommunikációban bevett gyakorlat anglicizmusokkal népszerűsíteni valamilyen terméket vagy magát a céget, hogy jelezzék annak globális szerepét, jelentőségét, nagyon ritkán fordul elő, hogy a német nyelvi közösség felfedez és átvesz egy angol jelszót. A kifejezéssel a német beszélők közössége áttöri a köztük és a Németországba menekülő emberek közötti nyelvi határt, és jelzi nyitottságát a világra. A Refugees Welcome egyben a befogadás kultúrájának (Wilkommenskultur) nyelvi kifejeződése, és "öntudatos válasz" a szélsőjobb régen ismert jelszavára, amely úgy hangzik: "Külföldiek kifelé" ("Ausländer Raus") - áll a Freie Universität berlini egyetem angol filológiai intézetének professzora,

Anatol Stefanowitsch

vezette zsűri indoklásában. A Refugees Welcome nemcsak a zsűri, hanem a közönség kedvence is, erre a kifejezésre szavaztak a legtöbben az anglizismusdesjahres.de honlapon. A menekültválság nyelvi jelentőségét mutatja, hogy a német nyelvtudományi társaság (GfdS) a menekültek (Flüchtlinge) szót választotta az év szavának. Az év legellenszenvesebb német szavának pedig a jótét lélek (Gutmensch) kifejezést választotta a Darmstadti Egyetem nyelvészekből és újságírókból álló független bizottsága, rámutatva, hogy a kifejezés a menekültválság révén erősen elterjedt a közbeszédben, és arra szolgál, hogy általánosító módon naivnak, butának állítsa be vagy az úgynevezett helfer szindrómában - kényszeres segítésben - szenvedő betegnek bélyegezze mindazokat, akik önként, társadalmi munkában támogatják a Németországba érkező menedékkérőket, menekülteket.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.