Közélet

Méhnyakszűrésre 480 millió forintot csoportosít át a kormány

Méhnyakszűrésre 480 millió forintot csoportosít át a kormány

2016. január 5., kedd
Méhnyakszűrésre 480 millió forintot csoportosít át a kormány

A kormány 480 millió forintot csoportosít át a védőnői méhnyakszűrés idei finanszírozására - olvasható a Magyar Közlöny legfrissebb, kedden megjelent számában.

A határozat szerint a védőnői méhnyakszűrés idén jelentkező többletkiadásának fedezetére csoportosít át csaknem félmilliárd forintot a kabinet a gyógyító-megelőző ellátás céltartalékának terhére. Az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat (ÁNTSZ) tavaly novemberben közölte, hogy folytatódik a védőnői méhnyakszűrési program, amelynek az a célja, hogy az érintett nők a lakóhelyükhöz közel, az alapellátás keretében érhessék el ezt a szűrővizsgálatot. A program indulásától a védőnők segítségével csaknem 54 ezer nő vett részt vizsgálaton, és 1600 esetben fedeztek fel valamilyen kedvezőtlen elváltozást náluk. Az Országos Tisztifőorvosi Hivatal 2013-ban indította útjára azt az európai uniós programot, amely a védőnői méhnyakszűrést országossá terjesztette ki, célja pedig az, hogy a méhnyakrák okozta halálozás jelentősen csökkenjen Magyarországon. A méhnyakszűrés kiterjesztését segítő uniós projekt októberben véget ért ugyan, de a program folytatódik, és azokon a településeken, ahol az ehhez szükséges képesítést a védőnő megszerezte, a szűrés zavartalanul folytatódhat. A cél, hogy 2018 végéig lehetőség szerint minden védőnő szerezze meg a népegészségügyi célú méhnyakszűrés végzéséhez szükséges képesítést.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.