Egészség

Még nem késő kérni az influenza elleni védőoltást

Még nem késő kérni az influenza elleni védőoltást

2016. január 7., csütörtök
Még nem késő kérni az influenza elleni védőoltást
influenza_betegseg_homero_gyogyszer

Két hét szükséges a teljes védettség kialakulásához, s akár egy évig nem lesz gond az influenza vírussal. Az idei szezonban bővült azok köre, akik térítésmentesen vehetik igénybe a védőoltást.

"Decemberben javasoltuk az influenza elleni védőoltások beadatását, de tekintettel arra, hogy országosan sincs járvány, ezért még érdemes kérni januárban is. A teljes védettséghez két hétre van szükség" - mondta

Bosnyákovits Tünde

megyei tiszti főorvos hírportálunknak. Tavaly szeptemberben indult el a Csongrád megyei Kormányhivatal Népegészségügyi Főosztályának koordinálásával az influenza vírusok jelenlétének monitorizálása, vagyis az úgynevezett influenza figyelő szolgálat, amelybe a megye háziorvosainak 20 százalékát vonták be. A szakemberek Szeged Járásból eddig mindössze 11 influenzaszerű betegedést jelentettek, tehát járványról egyelőre nem beszélhetünk. "A tavalyi évben január elején kezdett el meredeken megugrani az influenzaszerű megbetegedések száma. Akkor egy olyan influenza törzs jelent meg, amivel korábban nem találkozott a lakosság. Február közepe, vége táján csúcsosodott a járvány, a megbetegedések pedig kifejezetten súlyosak voltak. Gyerekeknél gyakori volt a hányás és a hasmenés." A januári mínuszok nem kedveznek az influenza vírus terjedésének, az alattomos betegség inkább a 10 Celsius-fok körüli hőmérsékletet, a ködös és párás időt kedveli. A 2015-2016-os influenza szezonra vonatkozóan bővült azok köre, akik térítésmentesen kérhetik a védőoltást. Már nemcsak a 65 év felettieknek, hanem a 60 éveseknek is ingyen jár az oltást, valamint a kismamák is bekerültek a kedvezményezettek körébe, tekintve, hogy a tavalyi évben sokan súlyos tüdőgyulladással fordultak orvoshoz. A krónikus légzőszervi betegségben szenvedők, a légzésfunkciójukban korlátozottak, a szív- és érrendszeri betegséggel, valamint a veleszületett immunhiánnyal élők, illetve a krónikus máj- és vesebetegek is kérhetik az oltóanyagot. Továbbá jár védőoltás a a tartósan szociális intézményekben ápolt személyeknek és gondozóiknak, valamint az egészségügyi dolgozóknak. Mivel az állatokat fertőző influenza vírus törzsek és embereket fertőzők keveredésével súlyos betegségek alakulhatnak ki, a sertés- és baromfi feldolgozókban dolgozók és a hús szállításáért felelős fuvarozók is térítésmentesen kérhetik az oltást. A bevándorlási és állampolgársági hivatal adminisztrációs munkatársai és a rendőrök, akik az illegális bevándorlók ügyeiért felelnek, ugyancsak ingyen kérhetik a vakcinát. Bosnyákovits Tündétől megtudtuk, köhögéssel és tüsszentéssel akár 3 méterre is terjedhet a vírus, ezért nagyon fontos a papírzsebkendő használata és a gyakori kézmosás akár speciális fertőtlenítő szerrel. A megyei tiszti főorvos azt javasolja, ha valaki influenza szerű megbetegedésben szenved, mindenképpen pihenje ki otthon a vírust, hiszen minél erősebbek a tünetek, annál nagyobb az esély arra, hogy továbbadja. A januárban is kérhető védőoltással egyébként a közvetlen környezetben élőket is megkímélhetjük a kellemetlenségtől.

A 2015-2016-os influenza szezonra vonatkozóan bővült azok köre, akik térítésmentesen kérhetik a védőoltást.KLIKK: http://szegedma.hu/?p=599851

Közzétette: Szegedma Hírportál – 2016. január 6.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.