Bulvár

Magyarországon elfogott terroristaszimpatizánsokat ítéltek el Londonban

Magyarországon elfogott terroristaszimpatizánsokat ítéltek el Londonban

2016. január 8., péntek
Magyarországon elfogott terroristaszimpatizánsokat ítéltek el Londonban

Magyarországon elfogott, terrorizmushoz köthető bűncselekményekért már korábban is bebörtönzött és utazási tilalommal sújtott két brit állampolgárt ítélt szabadságvesztésre pénteken a londoni központi büntetőbíróság.

Omar Brooks

és

Simon Keeler

útlevelét nyolc évvel ezelőtti előző elítélésük után a brit hatóságok bevonták, és külföldi utazásukat előzetes engedélyhez kötötték. A két férfi azonban tavaly novemberben egy kamion rakterében átkelt a kontinensre, és Magyarországig jutott, ahol egy vonaton fogták el őket a rendőrök. Brooks és Keeler úti okmányok nélkül utazott. A magyar hatóságok jelentős mennyiségű, csaknem ötezer fontnak - több mint kétmillió forintnak - megfelelő készpénzt találtak náluk, fontban, euróban és forintban. A londoni bíróság pénteken két év börtönre ítélte őket a rájuk kirótt utazási korlátozások megszegése miatt. Az eljáró bíró a The Guardian című brit napilap online kiadásának beszámolója szerint az ítélet indoklásában hangsúlyozta: nincs bizonyíték arra, hogy Brooks és Keeler terrorcselekményre készült, de ez nem jelenti azt, hogy az általuk elkövetett bűncselekmény nem súlyos. A védelem szerint Keeler Törökországban élő családját - feleségét és hat gyermekét - akarta meglátogatni, és Brooks segítőként csatlakozott hozzá. Keelert és Brookst már 2008-ban is elítélték, akkor terrorcselekményre felbujtás, valamint terrorcselekmények finanszírozásának kísérlete címén. Mindkettőjükről közismert volt a brit hatóságok előtt, hogy az al-Kaida terrorhálózat szimpatizánsai, és nyilvános rendezvényeken éltették a 2001. szeptember 11-én végrehajtott amerikai merényletsorozat elkövetőit.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.