Sport

Labdarúgás: Életműdíj-átadóval egybekötött évadnyitót tartott az MLSZ Csongrád megyei igazgatósága + FOTÓK

Labdarúgás: Életműdíj-átadóval egybekötött évadnyitót tartott az MLSZ Csongrád megyei igazgatósága + FOTÓK

2016. január 16., szombat
Labdarúgás: Életműdíj-átadóval egybekötött évadnyitót tartott az MLSZ Csongrád megyei igazgatósága + FOTÓK
csmlsz_dijkioszto13_gs

A pénteki évadnyitó értekezlet keretein belül első alkalommal adta át a Csongrád megyei labdarúgásért adott életműdíjait az MLSZ megyei igazgatósága. A szövetségben javítanák a játékvezetők és a csapatok közötti kommunikációt.

A péntek esti évadnyitó értekezlet egy perces gyászszünettel kezdődött a Csongrád megyei labdarúgás ikonikus alakjának, a 85. életévében elhunyt

Jármai Tibor

emlékének adózva. Az idén alapította meg az MLSZ megyei igazgatósága a Csongrád megyei labdarúgásért életműdíjat, amelyet első alkalommal a 2016-os évadnyitón adtak át a kitüntetetteknek. A díjakat az igazgatóság mellett működő társadalmi elnökség két tagja,

Molnár Róbert

és

Pintér M. Lajos

, a SZEGEDma.hu főszerkesztője adta át a díjazottaknak. „Elérkeztünk arra a pillanatra, hogy meg tudjuk ünnepelni a nagy öregjeinket, illetve azokat, akik már annyit tettek a Csongrád megyei labdarúgásért, hogy megérdemlik a díjat. A díjazottak azok lehetnek, akik nagyon hosszú ideig, lelkesen és nagy szeretetben és örömben végzik feladataikat a megyei labdarúgásban” – fogalmazott az újonnan alapított díjról

Nógrádi Tibor

, az MLSZ Csongrád megyei igazgatóságának elnöke. Ahogy azt Nógrádi Tibor hozzátette, a díjat nem egy testület óhajtja a jövőben kiosztani, ezért arra kéri a csapatokat és minden megyei labdarúgásban érdekelt szereplőt, hogy minden év novemberének végéig tegyen ajánlást a díjra, amelyeket a ligaértekezleteken terveznek kiadni. A jövőben minden évben két sportvezető, valamint egy játékvezető díjazását tervezik. A díjazottak névsora a szövetség irodájában létrehozott dicsőségfalon is látható lesz.

A Csongrád megyei labdarúgásért életműdíj díjazottjai

Talpai János

– Több mint egy évtizedig a CSLSZ elnöke volt, áldozatos munkájával szolgálta a megyei labdarúgást

Tóth István „Pipu”

– Több mint negyven esztendeje egy csapatért dolgozik, a Csongrád megyei labdarúgás nagy harcosa

Csepregi István

– A szentesi labdarúgás mindenese

Gyarmati Mihály

– Mindszent gyermeklabdarúgásért évtizedek óta rendkívül eredményes tevékenységéért

Miskolczi József

– Matematikusként és edzőként szolgálja Szeged labdarúgását, négy évtizede egy kispadon

Zab Sándor

– játékosként és sportvezetőként, majd játékvezetőként szolgálta a megyei labdarúgást

Nacsa Árpád

– A kübekházi futball az életét köszönheti munkája eredményeképp

Zalatnai Lajos

– odaadóan szolgálta a Csongrád megyei futballt a CSLSZ alkalmazottjaként

Hegedűs András

– a sándorfalvi labdarúgásért tett erőfeszítéseiért

csmlsz_dijkioszto09_gs

Szociálpszichológia oktatás, kommunikációt segítő ellenőr

Mózes Sándor

, a játékvezetői bizottság elnöke kifejtette, nagyon komoly szakmaiságot örököltek a korábbi elnöktől, Hegyi Pétertől, amiért hálás is a jelenlegi elnökség, ezt az utat próbálták követni az elmúlt egy évi munkájuk során. „Viszont olyan szegmensek maradtak háttérben, mint a játékvezetők és a csapatok kommunikációja. Ezen a területen mindenféleképpen fejlődnünk kell. Az a tapasztalatunk, hogy sok kollegánk nem megfelelő alázattal megy ki a játéktérre, de természetesen vannak olyanok, akik megfelelnek ennek a kritériumnak. Az ego forradalma sokszor szerepet kap a játéktéren. Ugyanakkor ez nem egyedi probléma, a játékosok körében is előfordul” – mondta el beszédében a játékvezetői bizottság elnöke. A probléma orvoslása érdekében Mózes Sándor elmondta, már a téli frissítő kurzuson szociálpszichológiát fognak tanítani a játékvezető kollégáknak, valamint szeretnék a csapatvezetők számára is megvilágítani azt a helyzetet, amiben a játékvezető van a mérkőzés közben. Ahogy a játékvezetői bizottság elnöke hozzátette, a Csongrád megyei játékvezetői kar nagyon fiatal, nincs meg az a kellő tapasztalat sok bíróban, ami kellene ahhoz az osztályhoz, amiben vezet, de kényszerpályán mozog az elnökség is, a tehetséges fiatalokat hamarabb kell a magasabb osztályba küldeniük, mint amikor szükséges lenne, de egy szűk keretből kell dolgozniuk. Kérdésre válaszolva Mózes Sándor elmondta, legtöbbször mintegy 75-90 bíró áll a bizottság rendelkezésére egy hétvégén, míg a jelenlegi mérkőzésszámhoz az ideális létszám 140 játékvezető körül lenne, ez pedig kimerültséget, dekoncentráltságot okozhat a játékvezetőknél. „Komoly döntéseket kell dönteniük a bíróknak a játéktéren, és ha egy hibát is vét egy bírót, azonnal komoly kritikát kap, míg ha egy játékos hibázik, azzal kapcsolatban elég ritkán hallani kritikát. Több toleranciára lenne szükség ahhoz, hogy ezek a fiatal játékvezetők megfelelően tudjanak fejlődni. Mindenféleképpen célunk az, hogy komolyabb kommunikáció alakuljon ki a csapatok és a játékvezetők között, ehhez szeretnénk kezet nyújtani” – mondta el Mózes Sándor. Mivel az a tapasztalat, hogy olykor még a rutinosabb játékosok sincsenek tisztában a szabályokkal, ezért a játékvezetői bizottság szeretettel várja a csapatvezetőket, játékosokat az alapfokú játékvezetői tanfolyamon. Ösztönzésképpen a bizottság minden olyan csapatnak, amelyből legalább két fő jelentkezik, egy adidas mérkőzéslabdát kínál fel, illetve minden egyes további csapattagért egy plusz labda jár. A bizottság komolyan gondolkozik a jövőben azon, hogy a csapatok mellé kommunikációs szinten játékvezetői ellenőröket biztosítanának a jövőben. A tervek szerint elsősorban a megyeegyben és megyekettőben bevezethető elképzelés annyit tenne, hogy a vitás eseteknél a kijelölt ellenőrrel lehetne megbeszélni az adott szituációt.

csmlsz_dijkioszto24_gs

Dékány Dóra

, az MLSZ Csongrád megyei Labdarúgó Szövetség Grassroots koordinátora ismertette a résztvevőkkel, hogy idén várhatóan Kisteleken rendezik meg az MLSZ Amatőr C tanfolyamot, amely a GrassRoots C licenccel ellentétben kifejezetten csak a felnőtt mezőnyre fókuszál. A 2017-18-as szezontól kezdve csak ilyen végzettséggel rendelkező személy lehet vezetőedző, akinek vagy UEFA B, vagy MLSZ Amatőr C licence van, utóbbit négy hónap alatt lehet megszerezni.

Puskásné Kisbodri Cecília

felhívta a csapatok figyelmét arra, hogy a polgári törvénykönyv módosulása miatt a 2014. március 15. előtt már egyesületnek 2016. március 15.-ig kötelező elkészítenie a módosulásnak megfelelő alapszabályát elkészíteni és benyújtani a törvényszékhez.

Csongrád megye sportolóinak 70%-a labdarúgó

Nógrádi Tibor beszédében ismertette, Csongrád megye igazolt sportolóinak mintegy 70%-a labdarúgó, hiszen a nyilvántartás szerint a megyében 10867 igazolt sportoló van, amiből 7863 igazolás képviseli a labdarúgást. „Úgy gondolom, ezek a számok mutatják az Önök munkáját, amikre nagyon büszkék is vagyunk. Hisszük azt, hogy ezt a pozíciót meg is tudjuk tartani a megyében. Sok új csapatra már nem számolhatunk, de sajnos lesznek megszűnőink. Abban hiszek, hogy egy nagyon lassú bővülést fogunk elérni a következő években, és inkább a minőségben várok ugrásszerű javulást, elsősorban NB-s szinten, és a tehetséges fiatalok terén” – fogalmazott az MLSZ Csongrád megyei igazgatóságának elnöke. A megyei átigazolási időszak január 24-től február 22. éjfélig tart, míg a hazai csapatok február 1. 12 óráig jelezhetik, ha más időpontban kívánják megrendezni az adott mérkőzést, így végleges tavaszi sorsolások február első hétvégéjére várhatóak. A tavaszi szezon a magyar válogatott Európa bajnoki szereplése miatt június 11.-e előtt be kell, hogy fejeződjön, így központi díjkiosztót idén nem tervez a szövetség, hanem az utolsó két fordulóban adhatják át az érmeket.

Díjátadóval egybekötött évnyitó ünnepséget tartott az MLSZ Csongrád megyei igazgatósága - részletek ITT: http://szegedma.hu/?p=601694

Közzétette: Szegedma Hírportál – 2016. január 16.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.