Sport

Kosárlabda: kettős győzelemmel zárták a hétvégét a Szedeák fiataljai (FRISSÍTVE)

Kosárlabda: kettős győzelemmel zárták a hétvégét a Szedeák fiataljai (FRISSÍTVE)

2016. január 17., vasárnap
Kosárlabda: kettős győzelemmel zárták a hétvégét a Szedeák fiataljai (FRISSÍTVE)
szedeak_edzes20_gs

A Kolozsvár után a Dávid Kornél Kosárlabda Akadémiát is legyőzte a Naturtex-SZTE-Szedeák U16-os csapata, amely így három győzelemmel és öt vereséggel zárta a European Youth Basketball League csoportkörét.

Kiegyenlített játékkal kezdődött az összecsapás, majd 16-16 után

Varga Ákos

vezetésével a szegediek produkáltak egy erős etapot, aminek köszönhetően végül 9 ponttal nyerték az első negyedet. A Szedeák a második és a harmadik felvonást is meggyőzően húzta be, így az utolsó játékrész előtt már 21 pontos differencia választotta el egymástól a csapatokat. Így pedig még az is belefért, hogy a székesfehérvári rivális némiképp felzárkózzon az utolsó tíz percben. Ami a statisztikát illeti, a triplaverseny a Dávid Kornél-növendékek nyerték, hiszen a Tisza-parti együttes mindössze egyszer talált a gyűrűbe távolról Varga révén. A lepattanókat viszont a szegediek gyűjtögették szorgosabban (35-42), sőt, az asszisztok terén is ők bizonyultak produktívabbnak (17-21). A kétpontosok sikeres dobószázaléka is a Antal-tanítványok fölényét mutatja (43%-65%).

European Youth Basketball League

Dávid Kornél Kosárlabda Akadémia - Naturtex-SZTE-Szedeák 75-87 (19-28, 10-18, 21-25, 25-16)

Szolnok, Tiszaligeti sportcsarnok.

Dávid Kornél KA:

Takács Ma. 10, Csernavölgyi 10/6, Heinrich 25/9, Takács Mi. 15/3, Nagy Zs. 4.

Csere:

Lukács 4, Somlai-Kiss, Birkás 4, Nógrádi-Szabó, Nagy G. 3/3, Takács Á. Zborai.

Edző:

Peresztegi Nagy Ákos.

Szedeák:

Kass 2, Meleg 25, Szatmári 10, Banda 10, Varga 14/3.

Csere:

Gardi, Polányi 2, Lakatos, Cservák 2, Halápi 17, Pinnyey 5.

Edző:

Antal András. Antal András:

"Olyan nemzetközi meccseket vívtunk, amire a magyar bajnokságban ugye nincs lehetőség. Nagyon tanulságos volt ez a pár nap, a fiúk lépésről lépésre javították azokat a hibákat, amelyeket az előző meccseken elkövettek. Alapjában véve tehát elégedett vagyok. Nagyon sok hiba kijött, amiket a későbbiekben ki kell javítanunk, akár taktikai, akár fizikális értelemben. Gyönyörű egyéni teljesítmények is akadtak a csapatban. Előremutató, tanulságos torna volt ez számunkra."

Alaposan elbántak a Kolozsvárral a Szedeák fiataljai

Harmadik hét végi mérkőzésén az első győzelmét aratta a Naturtex-SZTE-Szedeák U16-os csapata, amely 38 ponttal verte kolozsvári ellenfelét. A mérkőzés legelején rögtön kilenc ponttal húztak el a szegedi fiatalok (11-2), ami az első negyed végére már 17-es differenciává hízott. A játék képe a folytatásban sem változott, a Szedeák magabiztos nyerte az összes játékrészt. A 37. percre már 45 pont tátongott a két gárda között, a vége pedig 94-56 lett.

Antal András

tanítványai a hárompontosokat leszámítva az összes fontos mutatóban felülmúltak riválisukat, így például a lepattanók (62-30), az asszitok (25-15), vagy éppen a közeli helyzetek értékesítésének arányában (56%-35%) egyaránt. A szegedi együttes 15 órától a Dávid Kornél Kosárlabda Akadémia ellen zárja a hétvégét.

European Youth Basketball League

Naturtex-SZTE-Szedeák - U BT Cluj-Napoca 94-56 (28-11, 26-15, 16-10, 24-20)

Szolnok, Tiszaligeti sportcsarnok.

Szedeák:

Polányi, Meleg 24, Szatmári 11, Banda 12/3, Varga 21.

Csere:

Gardi 5, Sonkodi, Kass 5, Lakatos 3/3, Cservák, Halápi 6, Pinnyey 7.

Edző:

Antal András.

Cluj:

Dulau, Lungu 7, Brie 12, Bota, Chioreanu 5.

Csere:

Oncea 3, Svetozarevic 2, Jakab, Iancu 8, Stretea 7/3, Stetca 12/3 Tenter.

Edző:

Mihai Corneliu Popa.

Az utolsó negyed volt a döntő

Vereséget szenvedett szombati mérkőzésén Naturtex-SZTE-Szedeák U16-os együttese kazah ellenfelétől a European Youth Basketball League keretein belül megrendezett mérkőzésen. Bár a kazahok szerezték meg a vezetést a meccsen Adilkhan középtávolijával, de erre Varga triplája érkezett válaszul. (2-3) Az első komolyabb különbség két perccel a negyed vége előtt alakult ki egy kazah tripla után, (16-12), de ezt a negyed végére eltüntette a Szedeák. Meleg és Varga kosaraival már 10-0-s futást produkált a szegedi csapat, a játékrész közepére azonban a kazahok magukra találtak, és sikerült egyenlíteniük, amit megint a Varga-Meleg kettős tudott ellensúlyozni szegedi oldalról. (25-30) Ezt a különbséget tudta tartani a nagyszünetre a Szedeák, amely így hat ponttal vezetett a félidőben. (30-36) A fordulást követően is inkább a szegediek irányítottak, a 23. percben már tíz ponttal vezettek Szatmári pontjai után. (32-42) Sőt, a folytatásban még növelni is tudta a fórját a Szedeák, így az utolsó negyedre egy megnyugtatónak mondható, 56-44-es előnnyel érkezett meg. A záró játékrészben azonban egy mintegy ötperces rövidzárlat következett a Szedeák támadójátékában, ami alatt egyetlen pontot sem tudott szerezni a csapat, így a kazahok meg tudták fordítani a meccset, és hosszú idő után átvették a vezetést mintegy három perccel a vége előtt. (62-60) Ezt egy triplával súlyosbította a Barsy, innen pedig már nem vezetett visszaút a Szedeák számára, amely az utolsó negyedben mindössze hat pontot dobott, így hiába vezetett a mérkőzés nagy része alatt, mégis vereséget szenvedett. A statisztikát tekintve a mezőnyből ugyan eredményesebb volt a Szedeák 40%-os dobásmutatóval, de a hármasokat a kazahok dobták jobban, akiknek 26 kísérletükből 7 landolt a gyűrűben szemben a Szedeák 17/4-es mutatójával. A legnagyobb különbség a büntetők tekintetében alakult ki: a vonalról a Barsy csak hatszor rontott (17/11), míg a szegediek tizenegy büntetőt is elhibáztak, (23/12) illetve a kazahok kevesebb eladott labdával játszották le a meccset (16), mint a Szedeák. (19) A Naturtex-SZTE-Szedeák U16-os együttese legközelebb vasárnap 9 órakor a román CS U-BT Cluj Napoca ellen játszik, majd 15 órakor a Dávid Kornél Kosárlabda Akadémia ellen zárja a hétvégét.

European Youth Basketball League

BC Barsy - Naturtex-SZTE-Szedeák 68-62 (16-17, 14-19, 14-20, 24-6)

Szolnok, Tiszaligeti sportcsarnok.

Barsy:

Balashov 18/6, Adilkhan 10/6, Uapov 10/6, Dobrikov 4, Medvedskiy 9.

Csere:

Teleubayev 3/3, Kim -, Kairoshev 4, Sekeuov 4, Nagimov 6.

Szedeák:

Kass -, Pinnyey -, Meleg 20, Szatmári 9, Varga 20/9.

Csere:

Gárdi -, Sonkodi -, Polányi 1, Kereszty -, Halápi 4, Banda 8/3.

Kipontozódott:

Medvedskiy.

Tízpontos vereség a finnektől

Nem kezdtek pedig rosszul a mérkőzésen a szegediek, akik nem egész két perc után már hét ponttal vezettek, ezt követően azonban ébredezni kezdtek az északiak is. Az 5. percben már a finn alakulatnál volt az előny, és bár egyszer még fordítani tudott a Szedeák (19-18), a továbbiakban már nem engedte ki a kezéből a győzelmet a MuKi. Az immáron öt győzelmével csoportelső együttes két fontos területen is maga mögé tudta utasítani a Tisza-parti város fiataljait, így például a támadó lepattanókban (7-16), illetve a hárompontosok tekintetében (3-9). Utóbbiban sokat jelentett

Ville Tahvanainen

ihletett formája, aki 11 kísérletéből 6 alkalommal talált a gyűrűbe távolról. A Szeged legjobbja a statisztika alapján

Meleg Gergő

volt, aki 24 pontja mellé 14 lepattanót gyűjtött be, illetve kiosztott 4 gólpasszt is. A Szedeák szombaton a kazah BC Barsy ellen folytatja szereplését.

European Youth Basketball League:

Naturtex-SZTE-Szedeák - BC MuKi 75-85 (19-25, 20-29, 18-12, 18-19)

Szolnok, Tiszaligeti Sportcsarnok.

Szedeák:

Halápi, Szatmári 7/3, Banda 10, Varga 19/6, Meleg 24.

Csere:

Gardi, Polányi 4, Kereszty 3, Cservák, Pinnyey 8.

MuKi:

Rautasalo 4, Avist 11/3, Oksa 17, Timonen 15/6, Kortemaa.

Csere:

Fajardo, Uotila 13, Tahvanainen 25/18, Laaksonen.

Kipontozódott:

Uotila.

Korábban írtuk:

Három nap alatt négy mérkőzés vár a Naturtex-SZTE-Szedeák U16-os együttesére Szolnokon, a European Youth Basketball League keretein belül. A szegediek finn, kazah, román és honi ellenféllel találkoznak péntektől vasárnapig. Péntektől vasárnapig négy mérkőzést játszik Európa egyik legpatinásabb utánpótlás sorozatában a Naturtex-SZTE-Szedeák U16-os csapata: a gárda a European Youth Basketball League keretein belül Szolnokon találkozik a finn BC MuKival, a kazah BC Barsyval, a kolozsvári CS U-BT Cluj-Napocával és a székesfehérvári Dávid Kornél Akadémia csapatával. „Elsősorban a nemzetközi csapatok elleni megmérettetés szempontjából néznénk ezt a tornát, ami megmutathatja, hol tartunk hozzájuk képest és melyik irányba kell haladnunk a fejlődés szempontjából. A legtehetségesebb srácoknak három-négy év múlva ott kellene kopogtatniuk a felnőtt csapat ajtaján, ezáltal az lenne a célunk, hogy megnézzük, mire vagyunk képesek más kultúrák ellen. Senki ellen nem a tisztes helytállás céljával megyünk fel a pályára, mindenki ellen győzelmi szándékkal játszunk, szerintem itt még nincsenek akkora különbségek, hogy ne lehessen győzelmi esélyünk bármelyik csapat ellen is. A finn csapat, a BC MuKi vezeti ugyan ezt a régiót, de a mi csapatunk is egy jó gárda, vezetjük a saját csoportunkat a bajnokságban” - fogalmazott portálunknak

Simándi Árpád

, a Szedeák utánpótlásának szakmai vezetője. Három nap alatt négy mérkőzés fizikailag is komoly megterhelést jelenthet a csapatnak, ahogy Simándi Árpád ezzel kapcsolatban kifejtette, tizenkét játékost lehet egy meccsre nevezni, a találkozók alatt pedig próbálnak mindenkinek lehetőséget adni, hiszen ha öt emberrel játszanánk végig a meccseket, valószínűleg a végére nagyon elfáradnának a keret tagjai. A csapat számára az alapszakasz vége előtt ez egy komolyabb terhelésnek számít, de erőnléti szempontból is pozitív lehet ez a torna számukra. A szegediek az A csoportban szerepelnek, ahol a kilenc csapat közül négy mérkőzést követően a hatodik helyen állnak. A csapat október végén már lejátszotta az első fordulós meccseit: akkor Székesfehérváron négy mérkőzésén egyszer nyert, háromszor pedig vereséget szenvedett.

A Szedeák hétvégi programja

péntek 16.00: Szedeák - BC MuKi szombat 11.30: BC Barsy - Szedeák vasárnap 9.00: Szedeák - CS U-BT Cluj Napoca vasárnap 15.00: Dávid Kornél Kosárlabda Akadémia - Szedeák

A Szedeák eddigi eredményei

Szedeák-Rátgéber Akadémia 74-48 Szedeák-Povazska Bystrica 94-102 KK Flash-Szedeák 81-62 Szedeák-Szolnoki Olaj 49-76

Az A csoport állása

1. BC MuKi 4-0 2. Szolnoki Olaj 3-1 3. KK Flash 3-1 4. Dávid Kornél Kosárlabda Akadémia 3-1 5. Povazska Bystrica 2-2 6. Szedeák 1-3 7. BC Barsy 1-3 8. Rátgéber Akadémia 1-3 9. CS U-BT Cluj Napoca 0-4

Finn, kazah és román ellenféllel is játszik hétvégén a Szedeák U16-os együttese.http://szegedma.hu/?p=601548

Közzétette: Szegedma Hírportál – 2016. január 15.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.