Közélet

Komplex döntéstámogató rendszer kifejlesztése a klórozott szénhidrogén szennyezések kezelésére

Komplex döntéstámogató rendszer kifejlesztése a klórozott szénhidrogén szennyezések kezelésére

2016. január 26., kedd
Komplex döntéstámogató rendszer kifejlesztése a klórozott szénhidrogén szennyezések kezelésére
szechenyi_2020

A Széchenyi 2020 program keretében a Golder Associates (Magyarország) Zrt. és a Bay Zoltán Alkalmazott Kutatási Közhasznú Nonprofit Kft. 2014 folyamán közös projektet indított „Klórozott alifás szénhidrogén (CAH) vegyületek in-situ kezelésére alkalmas komplex döntéstámogató rendszer kifejlesztése” címmel. Az európai uniós támogatás összege 131,19 millió Ft, amelyből többek között a szennyezett területek kármentesítésében alkalmazandó új laboreszköz, új felmérési eljárás, és nyomon követési rendszer került kifejlesztésre.

A projekt során, a klórozott szénhidrogének pontosabb laboratóriumi vizsgálatára megépített rozsdamentes acél oszlopreaktor rendszer eleget tesz a legmagasabb tudományos igényeknek a kármentesítés vizsgálatában. Az egyes talajszelvényeket modellező reaktortestek egymással sorba köthetőek, a kapcsolatok megbontása nélkül lehet a folyadékáramból mintát venni - amely nélkülözhetetlen az anaerob folyamatok nyomon követésére - és lehetőség van a lebomlás folyamatos klorid elektródos detektálására is. A projekt során online terepi metán, szén-dioxid és etilénszenzorokkal vizsgáltuk az egyes lebontó folyamatokra jellemző gázkomponens változásokat a talajlevegőből, valamint kipróbáltunk egy mobil vinil-klorid detektort is az in situ méréseknél. Ezen komplex, online, telepíthető talajgáz mérések hazai és nemzetközi szinten is újdonságnak számítanak, és alkalmasak a költséges fúrásos mintavétellel és laboratóriumi analitikai eljárással történő feltárások részbeni kiváltására, a szennyezettség változásának onsite detektálására. A szennyezett területek felmérését és a detektált szennyeződés feltárását több módszerrel elvégeztük és ezáltal egy komplex, döntés előkészítő modellt alkottunk. Az eredmények alapján egy modellezési kézikönyvet állítottunk elő a hasonló szennyezettségű területek jövőbeni pontosabb felmérésének és kezelésének elősegítésére. A kiválasztott tesztterületeken feltáró fúrásokkal, talajmechanikai vizsgálatokkal, CPT szondázással és geofizikai szondázással pontosítottuk a sekélyföldtani viszonyokat. Olyan, ezidáig nem kipróbált geofizikai módszereket is alkalmaztunk, amellyel a felszín alatti szennyezettség elhelyezkedése, illetve ezek kezelésére a víztartóba juttatott hatóanyagok elterjedése és kifejtett hatása pontosabban nyomon követhető. A klórozott alifás szénhidrogének aerob és anaerob biodegradációs folyamatainak elősegítésére több hatóanyagot teszteltünk, amellyel részben a mikrobiológiai aktivitáshoz alkalmas környezeti feltételek javíthatók, részben a szennyezettség csökkenéséhez hozzájáruló kémiai redukciós reakciók megtörténnek. A különböző tesztterületeken elvégzett injektálások, terepi tesztek alapján olyan új hatóanyag kifejlesztését is megkezdtük, amellyel a kémiai redukciós folyamatok és a mikrobiológiai lebomlási folyamatok együttesen intenzifikálhatók a szennyeződéssel érintett víztartóban. (X)

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.