Közélet

Készülnek a télre a szegedi közterületeken – Elsőbbséget élveznek a tömegközlekedési útvonalak

Készülnek a télre a szegedi közterületeken – Elsőbbséget élveznek a tömegközlekedési útvonalak

2016. január 4., hétfő
Készülnek a télre a szegedi közterületeken – Elsőbbséget élveznek a tömegközlekedési útvonalak
marciusi_havazas21_gs

Szegeden átlagosan mindössze 20 olyan nap van egy évben, amikor síkosságmentesítést kell végezni. A Szegedi Környezetgazdálkodási Nonprofit Kft. felkészült a télre, 2000 tonna sóval, 720 tonnányi marosi homokkal és 100 tonna környezetbarát kalcium-kloriddal néz a havazással, jegesedéssel beköszöntő napok elé.

„Szeged város területén közgyűlési rendelet alapján végzi társaságunk a síkosság elleni védekezést valamint a hóeltakarítást. Az önkormányzati kezelésű, mintegy 240 km útszakasz tartozik társasághoz, amelyekből természetesen elsőbbséget élveznek a tömegközlekedéssel érintett szakaszok. A terek, díszburkolatok épületekhez nem csatlakozó járdák, valamint a kerékpárutak, amelyeknek hossza 72 kilométer a városban” – mondja

Makrai László

, a Szegedi Környezetgazdálkodási Nonprofit Kft. ügyvezető igazgatója. Rendkívüli esetben ők szervezik a hóelszállítást is. Szegeden egyébként három szolgáltató cég kötelessége az utak, járdák tisztán tartása. Az állami közutak – a nagykörút és az onnan kivezető összes sugárút, beleértve a Bertalan hidat, valamint az Izabella hidat is – takarítása a Magyar Közút Nonprofit Zrt. feladata, a villamosmegállók és fizető- parkolók síkosság mentesítése pedig az SZKT SZEPARK –ra hárul. Az ingatlanokhoz kapcsolódó járdák takarítása pedig a tulajdonos vagy a bérlő kötelessége. „Elsőbbséget élveznek a tömegközlekedéssel érintett utak. Öt centiméter hóvastagságtól csak ezeken a forgalmas, főbb útszakaszoknál írja elő a kivonulást és 12 órán belül az eltakarítást a helyi rendelet. A kevésbé forgalmas utaknál csupán a személygépkocsival történő járhatóságot szükséges biztosítani” – magyarázta a rendelet előírásait az igazgató. A cégnak 15 nagy gépe van, amelyek a közutakat járják, ebből 4 a tömegközlekedési megállók síkosságmentesítését végzi. Egy tucatnyi kisgéppel is rendelkeznek, amelyekkel a járdákat, kerékpárutakat, díszburkolatokat és tereket takarítanak. Ezeken felül négy rakodógép és egy ügyeletes járőrkocsiból áll a társaság gépparkja. Az elmúlt évek tapasztalatai alapján a várható síkosságmentesítési napok száma körülbelül 20 nap Szegeden. Ebből 12-14 alkalommal a teljes gépállomány kivonul a városba. Váltóműszakos beosztásban ez mintegy 55 fő gépjárművezetőt, illetve kisgépkezelőt jelent. A meteorológiai szolgálat helyi előrejelzést készít számukra, amelyre figyelemmel szervezik a személyi állomány ügyeleti rendszerét. Különös tekintettel felhívja a figyelmet Makrai László, hogy járművezetők és a tömegközlekedési szolgáltatók a téli időjárásnak megfelelően közlekedjenek. Szereljék fel téli gumival járműveiket, amely jobb tapadást biztosít, megrövidíti a féktávolságot. Amennyiben ennek nem tudnak megfelelni, illetve a megváltozott körülményekhez vezetési rutinnal nem rendelkeznek, válasszák a biztonságos tömegközlekedést. Továbbá, a kerékpárral, motorkerékpárral közlekedőket vegyék figyelembe az egy, keskeny nyomtávból származó kockázatot, és ezekre a napokra válasszák ők is a tömegközlekedést, mert nem elvárható a nyári útviszonyoknak megfelelő száraz útfelület.

Az önkormányzati rendelet értelmében a tömegközlekedési útvonalakról kell a környezetgazdáknak elsőként eltakarítaniuk a havat.KLIKK: http://szegedma.hu/?p=599585

Szerző: Szegedma Hírportál2016. január 4.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.