Sport

Kajak-kenu: Rióban kell visszaköszönnie Vajda Attila elvégzett munkájának

Kajak-kenu: Rióban kell visszaköszönnie Vajda Attila elvégzett munkájának

2016. január 20., szerda
Kajak-kenu: Rióban kell visszaköszönnie Vajda Attila elvégzett munkájának
SZS20140814_karasz_anna_vajda_attila_koszontese_003

Hamarosan vízre szállhat az EDF DÉMÁSZ-Szegedi VE olimpiai bajnok kenusa, Vajda Attila: a szegedi kajakos felkészülését több más sportág eleme is színesítette, valamint úgy érzi, sikerült előrelépnie a felkészülés eddigi szakaszában az előzetesen vártakhoz képest.

Sífutó táborozás színesítette az EDF DÉMÁSZ-Szegedi VE olimpiai bajnok kenusának,

Vajda Attilának

felkészülését: kifejezetten a sportoló kérésére építették bele a programba a ramsaui sífutást. „Nagyon jó volt, egy új edzésmunkába kezdtünk bele azzal, hogy elmentünk sífutni, idáig nem volt jellemző az, hogy elutazzunk. Szerencsére hó is volt, így el tudtuk végezni azt a munkát, amit szerettünk volna. Jó tapasztalatokkal tudtunk hazatérni, hiszen az edzés értékét mindenképpen növelte az a fajta mozgás, úgyhogy valószínűleg ezt a jövőben is bele fogjuk építeni a felkészülésbe” – összegezte az Ausztriában végzett munkát Vajda Attila. A szegedi klub versenyzője e mellett a sportlövést is kipróbálta: a Vajda Attilához hasonlóan riói kvótával rendelkező Péni István sportlövő invitálásra nézett célkeresztbe Peking olimpiai bajnoka. „Ha van rá mód és lehetőség, akkor kipróbálok dolgokat. Tatai edzőtáborban voltam, ott jó kapcsolatot ápolok a lövőkkel, akik elhívtak, hogy próbáljam ki a sportot. Nem tűntem vaknak, ötven méteres fekvő pozícióból lőttem, mondhatom, hogy egész jókat” – osztotta meg tapasztalatait Vajda Attila. Ahogy arra a szegedi kenus kitért, az ősszel kezdtek bele a felkészülési munkába, azóta folyamatosan különböző edzettségi állapotokat próbálnak meg elérni edzőivel. „Ez a téli alapozás arról szól, hogy futunk, úszunk, kondizunk és ezeknek a többszöröseit végezzük el. Már ezen szakasznak a vége felé vagyunk, februárban elmegyünk evezni. Most már azt mondhatom, hogy az a munka, amit eddig sikerült elvégezni, az jónak bizonyult, jó állapotban vagyunk, jól mennek az edzések, a várakozásnak megfelelően haladunk, vagy talán még egy picit fejlődtünk is. Hasznos, ha egy kicsit tudunk fejlődni, és nem csak hozzuk azt, amit elvárunk, de még van egy kis idő itthon, majd február 14-én utazunk Portugáliába, ahol a hajó, a lapát és a víz fogja a nagyobb szerepet játszani. Azok az edzésmunkák, amiket itt a tél folyamán csináltunk, egy picit háttérbe szorulnak, de nem vesznek el, kiegészítőként ott lesznek az evezés mellett, csak nem ezek lesznek a hangsúlyosak, hanem nyilván már a vízi munka veszi át a szerepet” – fejtette ki a felkészülés helyzetével kapcsolatban Vajda Attila.

Na, már csak ezt az egyet 󾌵(Elsőre azért nem rossz 󾌩)

Közzétette: Vajda Attila – 2016. január 10.

Vajda Attila sportlövészet közben

Vajda Attila felkészülésében nem csak a sífutás volt az újdonság: a kenus a Sportkórház teljesítmény diagnosztikai laborjában hat hetente állapotfelmérésen vesz részt. „Ez egy terheléses technikai diagnosztika, amit általában hat hetente végeznek el, mert annyi idő kell a szervezetnek arra, hogy ha valamit változtatni kell, akkor nagyjából ennyi idő kell a szervezetnek, mire azt realizálni tudja. Eddig mindegyik mérésem azt mutatja, hogy fejlődtem, de ez várható is volt, hiszen minél több munkát végzünk el, úgy leszünk egyre jobb és jobb állapotban. Annak mindenképp volt értelme, hogy azok az anatómiai deformitások, amik a sportág specifikus mozgásból adódnak, ezeket látjuk, és tudunk olyan edzéssémákat írni, amellyel tudjuk kompenzálni ezt az aszimmetrikus mozgást, ami ilyenkor télen nem tűnik ki, hiszen jobb és bal kézre is dolgozunk, de a vízen azért ez egy picit eltolódik” – fejtette ki a felkészülését segítő tényezőről Vajda Attila.

Az első ezer kilométer

Hogy mennyire várja már a vizes edzéseket a szegedi olimpiai bajnok? Ahogy fogalmazott, ez egy másodpercig sem lesz felüdülés számára, hiszen a vízre szállás kezdete mindig sokkal nehezebb. „Az első két-három hét, amikor elkezdünk evezni, az fájdalmakkal lesz teletűzdelve, de ezen túl kell esni. Le kell tudni az első 1000 kilométert ahhoz, hogy versenyekre készülhessünk. Az fáj, ez valóban egy fájdalmas része a dolognak, már csak azért is, mert ez megint egy másfajta része lesz a mozgásnak, amitől elszokunk ez alatt a pár hónap alatt, de utána meg viszont beáll a rendszer és működik. Az első két hétben sokkal több az izomláz, pont azért, mert olyan mozgásokat végzünk, amit addig nem olyan intenzitással és rendszerességgel. Ebből fakad az, hogy hamarabb elfáradunk, újra elkezdjük tanulni azokat a mozgásokat, hiszen ezeket „elfelejtjük” februárig, mivel általában októberben letesszük a lapátot, onnantól 3-4-5 hónapig, amíg nem evezünk, addig más mozgások veszik át a szerepet” – nyilatkozta portálunknak Vajda Attila. Az EDF DÉMÁSZ-Szegedi VE versenyzőjét megkérdeztük: hogyan összegezné a 2015-ös esztendőt? „Hasznos volt, hozott jót és rosszat egyaránt, de a legfontosabb az volt, hogy az elkövetett hibákból tudtunk orvosolni, már látjuk, hogy mi volt az, amit el kell kerülni. Ami viszont jó volt, hogy kvótát szereztünk, volt nemzetközi érmünk és kint voltunk Rióban megnézni a pályát, a környezetet, láttuk, hogy mi vár ránk majd kint, ennek függvényében tudtuk összeírni a felkészülési programot, ennek mindenképpen van előnye, látjuk, hogy mire kell nagyobb hangsúlyt fektetni. Sok jó és kevés rosszat hozott 2015” – tekintett vissza a tavalyi évre Vajda Attila. 2016 Rióról szól a magyar sportban, így Vajda Attila is természetesen az olimpiára koncentrál, ahogy hozzátette, folyamatosan ott lebeg a szeme előtt Rio, minden napját úgy éli meg, hogy Rióra készül. „Ebből kifolyólag nem a felfokozottság a legjobb szó, hanem a koncentráltság. Jobban koncentrálunk arra a munkára, amit elvégzünk, mert tudjuk, hogy minden edzést úgy kell megcsinálni, hogy ez már Rióra megy, ott fog realizálódni, nem a napokban, hanem majd ott kell visszaköszönnie annak a munkának, amit most elvégzünk, ezért fontos az, hogy koncentráltak legyünk és tudjunk fókuszolni a munkára, és magára a nagy célra, amiért ezt csináljuk” – zárta Vajda Attila.

Sífutó táborozás is színesítette Vajda Attila felkészülését - KLIKK: http://szegedma.hu/?p=602522

Közzétette: Szegedma Hírportál – 2016. január 19.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.