Írjon nekünk

Egyház

Isten maga a szeretet – ökumenikus istentisztelet a dómban + FOTÓK

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.
/var/www/szegedma.hu/web/stab/gaalbernadett.jpg

Megjelent:

okumenikus_imahet51_gs

Ökumenikus istentiszteletet tartottak kedd este a dómban. Fekete Károly református és Kiss-Rigó László római katolikus püspök a Krisztusba vetett hitre és Isten szeretetére hívta fel a figyelmet.

Az ökumenikus imahét második állomásaként a szegedi Fogadalmi Templomban tartott istentiszteletet Fekete Károly református, Kiss-Rigó László római katolikus és Kocsis Péter Fülöp görögkatolikus püspök. A szegedi dómban régi hagyománya van annak, hogy évente legalább egy alkalommal összegyűlnek a felekezetek a Krisztus-hívők egysége jegyében. Az idei imahét témáját a lettországi keresztények dolgozták ki, mottója: „Arra hívattunk, hogy az Úr nagy tetteit hirdessük!” (1 Pt 2,9)

Az imahét amolyan ökumenikus karácsony – hangsúlyozta Kiss-Rigó László szeged-csanádi megyés püspök, hiszen az emberek a közösségben családra lelnek ilyenkor. Emlékeztetett, a mai ökumenikus mozgalom kezdetei a múlt század elejére nyúlnak vissza, s egyfajta együttműködési szándék vezérelte azt, annak érdekében, hogy a vallási tradíciók ne különüljenek el egymástól. “Ma a keresztény Európának szüksége van az egységre, hiszen jellemzően tagadja gyökereit, hagyományait, végül identitását veszítve megöregszik. Az ökumenikus imahét célja nem a keresztény kultúra hangsúlyozása, hanem az, hogy a Krisztusba vetett hit milyen módon köt össze minket” – mondta a római katolikus püspök.

Fekete Károly János apostol leveléből idézve úgy szólt, Isten maga a szeretet, ezért aki a testvérét nem képes szeretni, az Istent sem és ez fordítva is igaz. Úgy folytatta, a szeretetben nincs félelem, hiszen annak ereje kiűzi azt, ám a bizonytalanság révén a gondolatokban mégis képes gyökeret verni. “Az ember fél a megsebesüléstől, ezért nem mer másokhoz közeledni. Az ige szerint a szeretet az egyetlen ellenszere ennek.” A református püspök hangsúlyozta, a félelemkeltés bizonyos hatalomra éhes emberek eszköze, de ezeknek az érdekcsoportoknak lejárt az ideje, s szeretetközpontú látásmóddal végleg le lehet győzni azokat.

A református és a római katolikus püspök igehirdetését követően Kocsis Péter Fülöp érsek hívta imára a híveket, majd Benyik György katolikus pap, teológus szólt néhány szót a szegedi bibliamásolásról. Emlékeztetett, 811-en vettek részt lapról lapra és lépésről lépésre az Újszövetség másolásában, mely megmozduláshoz országosan négyezernél több ember csatlakozott az Ószövetséggel. Az ötkötetes, 5061 oldalas művet 60 zarándok vitte el a Vatikánba Ferenc pápának még tavaly októberben. A Szegedi Tudományegyetem kiadója papírkötésben is megörökítette a másolt bibliát, Benyik György ezekből egyet-egyet ajándékozott a püspököknek.

Az ökumenikus imahét következő állomásai:

Január 20-án szerdán este 6 órakor az evangélikus templomban Benyik György római katolikus plébános hirdet igét, a liturgus Szlaukó Orsolya evangélikus lelkipásztor.

Január 21-én csütörtökön este este 6 órakor a Baptista Imaház igét hirdet Sztupkai Mihály metodista lelkipásztor, a liturgus Balogh Barnabás baptista lelkipásztor lesz.

Január 22-én pénteken este 6 órakor a Kalkuttai Boldog Teréz templom igét hirdet Fekete Ágnes református lelkipásztor, míg a liturgus Thorday Attila római katolikus plébános lesz.

Január 23-án szombaton este 6 órakor a Tátra téri Szent Gellért Plébánián igét hirdet Czagány Gábor református lelkipásztor, a liturgus pedig Benyik György római katolikus plébános lesz.

Január 24-én vasárnap este 6 órakor az Ökumenikus Imahét Szegeden a Honvéd téri Református templomban zárul. Igét hirdet Imrényi Tibor ortodox lelkipásztor, a liturgus pedig Kereskényi Sándor református lelkipásztor lesz.

Az ökumenikus imahét második állomásaként a szegedi Fogadalmi Templomban tartottak istentiszteletet – KLIKK: http://szegedma.hu/?p=602523

Közzétette: Szegedma Hírportál – 2016. január 19.

Egyház

A reformáció emléknapját ünnepeljük

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.
/var/www/szegedma.hu/web/stab/gaalbernadett.jpg

Megjelent:

Szerző:

Luther Márton a hagyomány szerint 1517-ben e napon tűzte ki 95 tételét a wittenbergi vártemplom kapujára.

Tovább olvasom

Egyház

Erdő Péter: Mindszenty József boldoggá avatása jót tenne a magyar nép lelkének

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.
/var/www/szegedma.hu/web/stab/gaalbernadett.jpg

Megjelent:

Szerző:

Mindszenty József bíboros, esztergomi érsek, Magyarország egykori prímásának mielőbbi boldoggá avatása jót tenne a magyar nép lelkének – mondta Erdő Péter bíboros, esztergom-budapesti érsek szombaton Budapesten, a Hit pajzsa díj átadó ünnepségén.

Tovább olvasom

Egyház

Kiss-Rigó László püspök diakónussá szentelte Kovács Zoltánt

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.
/var/www/szegedma.hu/web/stab/gaalbernadett.jpg

Megjelent:

Szerző:

Advent második hetének szombatján, Kiss-Rigó László püspök diakónussá szentelte Kovács Zoltán V. éves szeged-csanádi papnövendéket.

Tovább olvasom

Aktuál