Közélet

Illegális bevándorlás - Pintér: a nemzeti szuverenitás megtartása a tét

Illegális bevándorlás - Pintér: a nemzeti szuverenitás megtartása a tét

2016. január 5., kedd
Illegális bevándorlás - Pintér: a nemzeti szuverenitás megtartása a tét
Pintér Sándor; Kiss-Rigó László

Pintér Sándor szerint a migránsok tervezett európai szétosztásának tétje a nemzeti szuverenitás, az identitástudat megtartása.

"Magyarországra csak azt engedjük be, akit mi akarunk" - hangoztatta a belügyminiszter kedden Esztergomban, a Becket Szent Tamás-emléknapon tartott előadásában. "Azzal vádolnak bennünket, hogy nem vagyunk szolidárisak. Mi példát mutattunk az értékítéletünk szerinti szolidaritásból. Szlovéniába, Macedóniába, Szerbiába rendőröket küldtünk, szolidárisak vagyunk azokkal, akik meg akarják védeni határaikat" - jelentette ki

Pintér Sándor

, hozzátéve, hogy Magyarország Európa védelmében a közösség valamennyi jogszabályát betartotta. "Van-e összhang az EU irányítói és a hétköznapi emberek között?" - tette fel a kérdést a miniszter. Jelezte: itthon kikérték az emberek véleményét a migránsokkal kapcsolatban, és a magyar lakosság meghatározó többsége támogatja a kormány álláspontját.

Kövér László

házelnök - aki a szervezők közlése szerint betegsége miatt nem tudott részt venni a rendezvényen - előadásának szövegét Kiss-Rigó László megyés püspök, a Rudnay Sándor Alapítvány kuratóriumának elnöke, az emléknap szervezője olvasta fel. "Az európai jövő kulcsa a demográfiában és az identitásban rejlik, vagyis abban, hogy a keresztény erkölcseink szerint tiszteletben tartjuk-e a születés és a család szentségét. Abban, hogy képesek vagyunk-e megőrizni közösségeink azonosságtudatát, és fenntartani európai és nemzeti értéktudatunkat, valamint érdekérvényesítő képességünket" - írta beszédében az Országgyűlés elnöke. Kövér László úgy vélte, Európa válsága esélyt teremt a változásra, arra, hogy "véget vessünk az Európa civilizációját veszélyeztető támadásokat övező, szégyenlős vagy félő hallgatásnak, és megfogalmazzuk Európa új, de az évezredes alapokon álló vízióját". A politikus szerint a megoldás kulcsát az értékeik, hagyományaik alapján még mindig erkölcsi többséget képező európai emberek és az általuk alkotott szerves közösségek, a családok, a keresztény egyházak és az együttműködésre képes nemzeti államok adják. A rendezvény előtt ökumenikus szertartás volt Esztergomban, a Szent Tamás-hegyi kápolnában. A Becket Szent Tamás-emléknapot a Rudnay Sándor Kulturális és Városvédő Egyesület, valamint a Rudnay Sándor Alapítvány szervezte. Esztergom és Canterbury a 12. század óta áll kulturális és vallástörténeti kapcsolatban. Mindkét település érseki központ. Egykori főpapjaik,

Becket Tamás

és

Bánfi Lukács

esztergomi érsek párizsi tanulmányaikból származó személyes barátsága alapozta meg a két város jó viszonyát. Az 1170-ben mártírhalált halt Becket Tamás érsek éppúgy kiállt az egyház autonómiája mellett, mint a magyar egyház akkori feje. Becket Tamás halála után Jób érsek prépostságot alapított Esztergomban a vértanú tiszteletére.

Lékai László

bíboros - aki 1976-tól haláláig, 1986-ig volt a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia elnöke - Becket Tamás 1538-ban Esztergomba került ereklyéinek egy részét Canterbury érsekségének adományozta, mivel Angliában VIII. Henrik rendeletére a szent összes emléktárgyát megsemmisítették.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.