Közélet

Illegális bevándorlás: Németországban tovább csökkent Angela Merkel népszerűsége, a többség támogatná a határ lezárását

Illegális bevándorlás: Németországban tovább csökkent Angela Merkel népszerűsége, a többség támogatná a határ lezárását

2016. január 20., szerda
Illegális bevándorlás: Németországban tovább csökkent Angela Merkel népszerűsége, a többség támogatná a határ lezárását

Németországban tovább csökkent Angela Merkel kancellár népszerűsége, és a lakosság többsége támogatná a határok lezárását a menekültek előtt - mutatták ki szerdán ismertetett felmérések.

A Forsa közvélemény-kutató intézet reprezentatív felmérésében megkérdezettek 44 százaléka jelölte meg

Angela Merkelt

arra a kérdésre, kire szavaznának, ha közvetlen választással lehetne betölteni a kancellári pozíciót. Ez 4 százalékpontos csökkenés az egy héttel korábbi felméréshez képest, a menekültválság elmélyülése előtti, tavaly júliusi 56 százalékhoz viszonyítva pedig 12 százalékpontos visszaesés. A Merkel vezette jobboldali CDU szavazóinak körében 85 százalékos a pártelnök-kancellár támogatottsága, a bajor testvérpárt CSU táborában viszont jóval alacsonyabb, 55 százalékos. Ugyanakkor továbbra sincs a színtéren olyan szereplő, akinek személyes támogatottsága akár csak megközelítené Angela Merkelét az úgynevezett kancellári preferencia vonatkozásában. Ezt jelzi, hogy a németek csupán 16 százaléka választaná meg kancellárnak

Sigmar Gabrielt

, a CDU/CSU pártszövetség utáni második legnagyobb politikai erő, a szociáldemokrata párt (SPD) vezetőjét, vagyis Merkel előnye a gyengüléssel is még 28 százalékpontos. A CDU/CSU választói támogatottsága 1 százalékponttal 38 százalékra csökkent, az SPD 23 százalékon áll. A parlament (Bundestag) ellenzéki oldalán a Zöldek a szavazatok 10 százalékára számíthatnak, a Baloldal 9 százalékon áll. A parlamenten kívüli legnagyobb erő, az Alternatíva Németországnak (AfD) támogatottsága egy hét alatt 1 százalékponttal emelkedett, a politikai elemzők többsége által jobboldali populistaként besorolt párt így 10 százalékon áll, ami rekord a Forsa felméréseinek történetében. Az intézet szerint azonban a legfőbb trend nem a CDU/CSU gyengülése és az AfD erősödése, hanem az elfordulás a pártoktól. Ezt jelzi, hogy a lakosság 60 százaléka egyik pártról sem gondolja, hogy meg tudja oldani az ország gondjait, és a 62 millió választásra jogosult közül 23 millióan nem mennének el szavazni, ha most vasárnap lenne a Bundestag-választás, azaz a nemválasztók tábora majdnem hatszor akkora, mint az AfD 4 milliós tábora. A Forsa a Stern hírmagazin és az RTL kereskedelmi televízió megbízásából hetente elvégzett, stern-RTL-Wahltrend című felmérésének aktuális adatfelvétele során 2501 embert kérdezett meg január 11. és 15. között. A kutatóintézet egy másik felmérése szerint a német lakosság 55 százaléka támogatná a határok lezárását a menekülthullám megállítása céljából. A legnagyobb arányban - 94 százalékban - az AfD-szavazók üdvözölnék a határzárat. A lakosság 40 százaléka szerint nem megoldás a német határ lezárása a menedéket kereső emberek előtt. A legnagyobb arányban - 78 százalékban - a Zöldek szavazói utasítják el a határ lezárását sürgető követeléseket.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.