Közélet

Ígéretek sokadjára is - fejlesztési terveket mutattak be a szegedi nyugdíjasoknak + FOTÓK

Ígéretek sokadjára is - fejlesztési terveket mutattak be a szegedi nyugdíjasoknak + FOTÓK

2016. január 31., vasárnap
Ígéretek sokadjára is - fejlesztési terveket mutattak be a szegedi nyugdíjasoknak + FOTÓK
ingrid20_mj

Harmadik Tisza-híd, felújított Liget kutyafuttatóval és nyilvános vécével - a Terület- és Településfejlesztési Operatív Program 2014-2020-as ciklusának 34 milliárd forintból gazdálkodó szegedi vonatkozásai nem először hallott, mégis megvalósulatlan ígéretek húrjait pendítik meg újra.

Kampányhangulattal megfűszerezve mutatta be az önkormányzat fejlesztési terveit a Senior Centerben a héten - a nyugdíjas közönségnek

Nagy Sándor

városfejlesztési alpolgármester előadását ígérték, de be kellett végül érniük

Igaz Ágnessel,

a fejlesztési iroda vezetőjével. A szocialisták-liberálisok színes grafikákkal megtűzdelt ígéretei nem először hangzottak el, de nagy valószínűleg nem is utoljára - a megvalósítás már egy más kérdés. Számos területen kívánja felhasználni Szeged városa a Terület- és Településfejlesztési Operatív Program pályázatai által juttatott, közvetlenül a közszférára, a helyi társadalomra és környezetre irányuló fejlesztésekhez hozzájáruló támogatásokat. Gazdaságfejlesztés, energetikai korszerűsítések, közszolgáltatások fejlesztése, gazdaságélénkítés, zöldterület-fejlesztés és a városi közlekedés megújítása is szerepel a tervek között. A teljes, 34 milliárd forintos támogatási keretet a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) leosztása szerint tudja részterületenként hasznosítani a város. A tervezett fejlesztések közé tartozik a gazdaságfejlesztés, az iparterületekre fordítandó forrásokból, bár ez utóbbiakban nem bővelkedik Szeged, azonban az erre a területre jutó 7,85 milliárd forintnyi támogatásból többek közt a turizmus fejlesztése a cél, a Szegedi Vadasparkban és a Móra Ferenc Múzeumban lát erre lehetőségeket a városi önkormányzat - a látvány újra fontosabb, mint a valós problémák. Napirenden van az útfejlesztés is, itt kiemelt szerepet kap az ELI-ALPS Lézeres Kutatóközponthoz vezető köz- és kerékpárút, melyre 2,2 milliárd forint támogatás jut, újabb bizonyítékul arra, hogy Szeged az egyetem által kínált lehetőségeken nélkül semmit sem tud önerőből megvalósítani. (Mi lenne itt, hanem történik meg Trianon?) Családbarát munkába állást segítő intézmények, közszolgáltatások fejlesztésére 2,629 milliárd forintot juttat az NGM, ebből az összegből több ütemben bölcsődék, óvodák energetikai korszerűsítése valósulna meg a hatéves ciklus alatt.

szeged_fejlodese_eloadas001kf

A hangzatos című "Gazdaságélénkítő és népesség-megtartó városfejlesztések" címke is ott szerepel a tervek között, 6,303 milliárd forint támogatással, ezen a részterületen belül a város költ a belterületi csapadékvíz elvezetésére, valamint zöldterület-fejlesztésre, amelyet a pályázati kiírások feltételi nyomán csak kidolgozott akciótervek alapján lehet megvalósítani, először tanulmányterv készül a lehetőségekről, majd ez alapján dolgozzák ki a kivitelezési tervet. Az önkormányzat elsősorban az újszegedi Ligetet újítaná fel, valamint kibővítené sportpályával, kutyafuttatóval (szigorúan ügyelve arra, hogy az újítások ne állják útját a május elsejei ünnepségeknek). Hasonló tervek kötődnek a Budapesti körút - Szilléri sugárút - Debreceni utca - József Attila sugárút által határolt területhez, Belső-Tarjánhoz is, itt játszótereket alakítanának ki, akadálymentesítenének, valamint megvizsgálnák a növényállomány állapotát, mely intézkedésekre már igen régóta várnak a környék lakói, kampány idején már ígéretet is kaptak rá nem egyszer - talán egyszer meg is valósulnak. Zöldbe öltözhet Odessza, az újszegedi vársorészen az önkormányzat szerint rengeteg a funkció nélküli betonburkolat, ezek felszámolása mellett pihenőövezetek kialakítására is fordítanának a támogatásokból. 4,067 milliárd forint támogatás jut közlekedésfejlesztésre, ennek keretein belül a város belterületein futó 60 kilométer kerékpárutat bővítenék ki úgy, hogy összeköttetést biztosítsanak a környező településekkel, a kerékpárutak kiépítése azonban a tulajdonviszonyok rendezése miatt nem kevés időt vesz igénybe. Emellett a Tisza Lajos körút is új arculatot kaphat 2020-ig, a körút Felső Tisza-part felőli végét körforgalom zárná le a közlekedés gördülékenyebbé tétele végett, valamint a Honvéd tér környékének fejlesztése is szerepel a tervek között.

szeged_fejlodese_eloadas002kf

Az önkormányzatok energiahatékonyságának és a megújuló energiafelhasználás arányának növelése jegyében 7,362 milliárd forintos támogatásból tizenhárom szegedi iskola energetikai korszerűsítése mehet végbe. A városi közszolgáltatások fejlesztése 1,831 milliárd forint támogatással valósulhat meg, ez az alapellátást biztosító orvosi rendelők felújítását jelenti. A leghírhedtebb, (szinte az önkormányzati kampányszövegek megváltójává nemesedett) fejlesztési tervezet a Szeged-Makó elővárosi közösségi közlekedéshez kötődik, vagyis a harmadik szegedi Tisza-hídhoz, amely a jelenlegi becslés szerint 36 milliárd forintból épülne meg, a Bécsi körút vasúttal összekötött meghosszabbításaként létrejövő, Újszegedhez a Kertész utcánál csatlakozó hídon vasúti, kerékpáros és kétszer egy sávos közúti közlekedés is helyet kap majd a tervek szerint.

A szocialisták-liberálisok színes grafikákkal megtűzdelt ígéretei nem először hangzottak el, de nagy valószínűleg nem is...

Közzétette: Szegedma Hírportál – 2016. január 31.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.