Sport

Hátország - Pigniczki Zoltán: 2 év alatt egy bronz, egy ezüst, nekem felmondással gratuláltak...

Hátország - Pigniczki Zoltán: 2 év alatt egy bronz, egy ezüst, nekem felmondással gratuláltak...

2016. január 4., hétfő
Hátország - Pigniczki Zoltán: 2 év alatt egy bronz, egy ezüst, nekem felmondással gratuláltak...
V.Gy.-P.Z.

Hagyományainkhoz híven a Nyilas Eleket váltó és 2015 nyarától a Klausz László által vezetett NB II-es felnőttcsapat féléves értékelőjét követően a Szeged 2011 négy kiemelt utánpótlás korosztályának edzői is mérleget vontak az őszi idény végén. Legelőször az U19-esek vezetőedzője, Gonda László véleményét olvashatták, majd a legkisebbek (U14) vezetőedzője, Kiss Balázs nyilatkozott, őt követte a Szeged 2011 klubikonja, Laczkó János, az U15-ösök trénere, végül pedig Pigniczki Zoltán (balról) válaszolt nagyon röviden a kérdéseinkre... - írja honlapján Vitos György, a szegedi futball krónikása.

A "rövidségnek" elég prózai oka volt, mivel Pigniczki Zoltán a napokban az alábbi rövid közleményt juttatta el hozzám: "Kedves Gyuri! Az egyesület megköszönte a munkámat, így 2016-tól már nem én leszek az U17-es csapat vezetőedzője... Ezek után még igényt tartasz az őszi értékelőmre? Üdvözlettel: P.Z." Miután gyorsan megnyugtattam a szimpatikus sportembert, dacára annak, hogy a klub már nem tart igény a szolgálataira, az őszi idény szakmai munkájáért, eredményeiért mindenképpen ő felelt, így szeretném, ha hagyományainkhoz híven ő is értékelné a csapata teljesítményét, ami sajnos, messze az előzetes várakozások alatt maradt... Azonnal hozzáteszem, ez szigorúan a saját véleményem, s mint alább olvasható, az U17-es vezetőedző - igaz, nagyon szűkszavúan, de - másképp látta, ítélte meg csapata őszi szereplését... Nyilatkozatát természetesen változtatás nélkül leközöljük, ezzel is tisztelettel adózva a Szeged 2011 utánpótlásában elvégzett áldozatos munkájáért. Nos, akkor nézzük a kérdéseket és a tömör válaszokat.

- Mik voltak az idei bajnokság legfőbb célkitűzései az U17-es gárdánál?

- Az U-17-es korosztály célja a tisztes helytállás volt, melyet sikerült túlteljesíteni a 9. helyezéssel. (Azt e sorok írója teszi hozzá, hogy a négy kiemelt korosztály közül a legjobb teljesítményt az U19-esek és az U15-ösök nyújtották, az U14-esek várakozáson felül teljesítettek, az U17-esek viszont az előző évek sikerei, az ezüst- és bronzérmeket követően rendkívül megalázó, gyakran két számjegyű vereségekbe futottak bele ebben a számukra teljesen idegen korosztályban, a túlnyomórészt két évvel idősebbekkel szemben...)

- Milyen tényezők nehezítették a minőségi szakmai munkát?

- Semmi nem nehezítette a munkánkat, 3-4 edzést leszámítva a 13 fős keretből 10-12-en látogatták rendszeresen az edzéseket. A mérkőzéseken mindig mindenki jelen volt, sőt néhány játékos még a megyei U19-es csapatot is segítette. (Mint a mérkőzések állandó tudósítója, személyesen is megerősíthetem: talán éppen ez volt a baj, hogy mindössze 13 fős kerettel dolgozhatott a vezetőedző, így "nagyon rövid" volt a kispad, s a komolyabb játékerőt képviselő, rutinosabb ellenfelek gyakran 6-7 friss emberrel olykor szinte "szétzilálták" őket...)

- 2016 tavaszára milyen erősítések várhatók az U17-es korosztálynál, s ezek függvényében kell-e módosítani az eredeti elképzeléseket?

- Tavasztól a munkát Vágó Mihály, az U17-esek "régi-új" vezetőedzője irányítja majd, így erre nekem már nincs kompetenciám... - zárta lakonikusan nyilatkozatát Pigniczki Zoltán. Majd néhány nappal később még megtoldotta az alábbiakkal, amikor a válás okairól kérdeztem: "Kedves Gyuri! Egyszer már elmondtam a szakmai vezető (ő név szerint Ioan Patrascu, a szerző) kérésére az őszinte véleményemet... Nem akarok több bonyodalmat... Ezért lett ilyen rövid az én értékelőm... Azért megkérnélek benneteket, hogy szóljatok, ha valaki az egyesületnél 2 év alatt egy bronz, és egy ezüstérmet szállít (NB II-es szinten) a saját maga által felnevelt csapattal... Én leszek az első, aki gratulálni fog neki! Mert a tények makacs dolgok, nekem viszont így "gratuláltak"... Tisztelettel: Pigniczki Zoltán Ui.: Kedves Gyuri! A mennyiben úgy gondolod, hogy közzéteszed az értékelőm, kérlek szó szerint tedd az elsőtől, az utolsó betűig!! KÖSZÖNETTEL: P.Z. Köszönöm, hogy Te mindig korrekt voltál velünk. Minden jót kívánok Neked!" Epilógus: természetesen a "hallgattassék meg a másik fél is" elvét követve mindenképpen ki fogom kérni Ioan Patrascu, a Szeged 2011 utánpótlás koordinátorának az erre vonatkozó szakvéleményét. De már csak 2016 januárjában... Addig is sikerekben gazdag boldog új évet kívánok valamennyi szegedi és Szeged környéki, sőt, az ország-világ minden szegletében élő futball-szimpatizánsunknak!

Vitos György

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.