Közélet

Elhunyt Lázár György professzor, Csongrád megye díszpolgára

Elhunyt Lázár György professzor, Csongrád megye díszpolgára

2016. január 18., hétfő
Elhunyt Lázár György professzor, Csongrád megye díszpolgára
lazar_gyorgy01_gs

2016. január 17-én este életének 82. évében elhunyt Lázár György kutatóorvos, az orvostudományok doktora, a Szegedi Tudományegyetem Kórélettani Intézetének professor emeritusa, Csongrád megye díszpolgára.

Lázár György

1934-ben született Kismarján. 1956-ban szegedi orvostanhallgatóként egyik orvoskari vezetője volt a Magyar Egyetemisták és Főiskolások Szövetségének (MEFESZ), verseket írt a forradalomról. Tevékenységéért börtönbüntetésre ítélték.

Jancsó Miklós

belgyógyászprofesszor kiállásának köszönhetően térhetett vissza az egyetemre, ahol 1958-ban diplomát, 1964-ben szakorvosi képesítést, 1970-ben kandidátusi, 1975-ben akadémiai doktori fokozatot szerzett. Egyetemi tanári kinevezését két évvel később, 1977-ben kapta meg. Sokoldalúságát bizonyítja, hogy ifjú korában szívesen foglalkozott a költészettel, de a művészeti pályáról lemondott a tudományos karrier érdekében, a sport területén pedig a kalapácsvetésben tűnt ki. A SZOTE Gyógyszerészeti Intézetében kezdte munkásságát 1958-ban majd 1962-től a Kórélettani Intézetbe került, ahol hosszú évtizedeken át végzett jeles tudományos, oktatói és szakmai közéleti tevékenységet. Legfőbb kutatási területei az immunológia, haematológia, kórélettan voltak. Lázár György kutatói pályafutását megalapozta, hogy

Selye János

, a stresszelmélet megalkotójánál is tanult. Több mint húsz esztendeig a tudományos diákkörök vezetője volt a szegedi orvostudományi egyetemen, illetve orvoskaron. 2011-ben Csongrád megye díszpolgárává választotta a megyei önkormányzat. „Lázár György alapelve a hűség, az eszméihez, hazájához és a családjához való hűség. Ezek nagyon szép szavak, de aki ismeri őt, tudja, hogy valóban ezen szép gondolatok mentén éli életét. Személyében egy olyan ember kapta meg ezt a díjat, aki egy lírai gondolkodású költő, egy harcos sportember, és egy igen elmélyült, az újat kereső tudós egy személyben” – mondta róla az ünnepi díjátadón

Párducz Árpád

, a Professzorok Batthyány Köre szegedi csoportjának elnöke. Lázár György március 12-én lett volna 82 esztendős.

Életének 82. évében elhunyt Lázár György kutatóorvos, az orvostudományok doktora, a Szegedi Tudományegyetem Kórélettani Intézetének professor emeritusa, Csongrád megye díszpolgára.

Közzétette: Szegedma Hírportál – 2016. január 18.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.