Közélet

Csongrád megyében 1300 fiatalnak nyújt lehetőséget az Ifjúsági Garancia Program

Csongrád megyében 1300 fiatalnak nyújt lehetőséget az Ifjúsági Garancia Program

2016. január 28., csütörtök
Csongrád megyében 1300 fiatalnak nyújt lehetőséget az Ifjúsági Garancia Program
BC5K1727

Csak Szeged járás területén 504 fiatal kapott ajánlatot az Ifjúsági Garancia Programhoz csatlakozó cégektől. A képzési és bérköltség támogatást, valamint mentori szolgáltatás nyújtó projekt összesen 1300 fiatalnak kínált lehetőséget a megyében.

Adorján Zsuzsanna

és

Nagy Nicola

kettő azok közül a fiatalok közül, akik az Ifjúsági Garancia Programban találták meg számításaikat. Jelenleg a szegedi székhelyű Naturtrade Global Kft. alkalmazza őket, Nicola jött a legrégebben, ő december 1. óta dolgozik a biotermékek előállításával és forgalmazásával foglalkozó cégnél. Zsuzsanna négy szakmával sem tudott elhelyezkedni korábban, azonban jelenlegi munkahelyén hasznosítani tudja OKJ-s logisztikus végzettségét. Nicola energetikai mérnökasszisztensként végzett a Szegedi Tudományegyetemen, de hosszas próbálkozás után sem talált munkát a szakmában. Mindketten remek lehetőségként értékelték az Ifjúsági Garancia Programot, hiszen egy összetartó kis közösség kovácsolódott a cégnél dolgozó négy főből. Zsuzsannának és Nicolának is ez az első munkahelye, és szívesen maradnának hosszabb távon is.

BC5K1700

"Azokat a fiatalokat célozza meg, akiknek az a legfontosabb, hogy minél előbb a munka világába kerülhessenek. Ők azok a fiatalok, akik már nem tanulnak, viszont még nem dolgoztak korábban, de a lehető legkevesebb időt szeretnék a munkanélküliség területén tölteni" - vezette fel

Juhász Tünde

kormánymegbízott, kik vesznek részt az Ifjúsági Garancia Programban. A program lényege, hogy a 25 év alatti fiatalok elhelyezkedési lehetőséget kapjanak, munkatapasztalatot szerezhessenek, képzéseken vegyenek részt, továbbá utazási támogatást igényelhetnek vagy éppen a vállalkozóvá válásához kaphatnak segítséget, míg az őket foglalkoztató vállalkozások bérköltség támogatást kaphatnak. Csongrád megyében 1300 fiatalt sikerült bevonni a projektbe, s köszönhetően a tavaszi megyei road show-nak 400 vállalkozás érdeklődött a lehetőség iránt.

BC5K1756

Budai László

, a Kormányhivatal Foglalkoztatási Főosztályának vezetője pozitív változásokról számolt be a regisztrált álláskeresők számát illetően a 2014-es évből. "Jelenleg 11 826 álláskeresőt regisztráltunk, ez megyei arányban az aktív lakosságban 6,5 százalék, ez a 2014. év hasonló időszakához mérten 1,6 százalékos csökkenést jelent." Mint mondta, a 25 év alattiak hátrányos helyzetűen számítanak a munkaerőpiacon, de a garancia programnak köszönhetően egyre többeket foglalkoztatnak ebből a korosztályból is.

Véha Miklós

, a Naturtrade Hungary Kft. cégvezetője úgy folytatta, a garancia programba bevont hét fiatalra nemcsak a projekt ideje alatt, hanem azon túl is számítanak, hiszen mindannyian kiváló munkát végeznek az adminisztrációs, a logisztikai, a csomagolási és fogalmazási területeken egyaránt. Foglalkoztatóként bérköltség támogatást kapnak, az így megspórolt összeget pedig a kapacitásbővítésbe, egyéb fejlesztésekbe forgatják vissza.

Nicola és Zsuzsanna az Ifjúsági Garancia Programban talált munkát. Sokáig voltak álláskeresők.http://szegedma.hu/?p=604607

Közzétette: Szegedma Hírportál – 2016. január 28.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.