Közélet

CÖF-CÖKA: kettős mércét alkalmaznak a liberális jogvédők

CÖF-CÖKA: kettős mércét alkalmaznak a liberális jogvédők

2016. január 6., szerda
CÖF-CÖKA: kettős mércét alkalmaznak a liberális jogvédők

A Civil Összefogás Fórum (CÖF) és a Civil Összefogás Közhasznú Alapítvány (CÖKA) vezetősége szerint kettős mércét alkalmaznak a magyarországi liberális jogvédők.

Az MTI-hez szerdán eljuttatott közleményben a két szervezet emlékeztet arra: a The New York Times cikke tévesen azt állította, hogy egy magyar börtönőr erőszakot alkalmazott egy szír menekült nővel szemben. A CÖF-CÖKA feltette a kérdést: "hol vannak ilyenkor a hazai Soros-jogvédők"? A két szervezet álláspontja szerint kettős mérce érvényesül, ugyanis míg a magyar liberális jogvédők - a Társaság a Szabadságjogokért, a Helsinki Bizottság és más szervezetek - "rendszeresen és előszeretettel kifogásolják a magyarországi börtönviszonyokat, rohannak Strasbourgba naponta", a jogvédelmük mintha csak a terheltekre terjedne ki. Sokan azt gondolhatják, hogy számukra a büntetés-végrehajtásban dolgozók becsülete, emberi méltósága nem prioritás - tették hozzá. Úgy fogalmaztak: ez nyilvánvalóan elfogadhatatlan hozzáállás és gyakorlat, éppen ezért elvárják, hogy a liberális jogvédő szervezetek saját hitelességüket bizonyítva mindent tegyenek meg azért, hogy eloszlassák az összes kételyt a témában. Ha nem így cselekszenek, "óhatatlanul rájuk ég annak bélyege", hogy egyoldalúan közelítenek a büntetés-végrehajtás kérdéséhez, és mint idegen pénzekkel finanszírozott, hiteltelen és a megrendelő érdekeit szolgáló jogvédő szervezeteket tartja majd számon őket a magyar közvélemény - fűzték hozzá. Egy ilyen helyzetben minden magyar civil jogvédő szervezetnek a leghatározottabban ki kell állnia a büntetés-végrehajtásban dolgozók becsületéért, így a CÖF-CÖKA ennek szellemében szolidaritást vállal az ártatlanul meghurcolt intézettel és annak munkatársaival - olvasható a közleményben.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.