Kultúra

César-díjra jelölték a Saul fiát

César-díjra jelölték a Saul fiát

2016. január 27., szerda
César-díjra jelölték a Saul fiát

César-díjra jelölték szerdán a legjobb idegen nyelvű filmek között a Saul fia című magyar filmet. Nemes Jeles László nagysikerű alkotása hat művel van versenyben a francia filmművészet legrangosabb elismeréséért, amelynek idén két nagy - egyenként 11 kategóriában esélyes - favoritja van, a Marguerite - A tökéletlen hang és a Trois souvenirs de ma jeunesse (Három emlék a fiatalságomból).

A Saul fia mellett

Alejandro González Inárritu

Franciaországban csak tavaly bemutatott Oscar-díjas filmje, a Birdman avagy (A mellőzés meglepő ereje),

Dzsafár Panahi

iráni rendező Arany Medve-díjas alkotása, a Taxi Teherán, a

Nanni Moretti

rendezésében készült Mia Madre, illetve

Paolo Sorrentino

Ifjúság című filmje, a Legújabb testamentum című belga alkotás és a Je suis mort mais j'ai des amis (Halott vagyok, de vannak barátaim) című belga-francia koprodukció esélyes a legjobb idegen nyelvű film díjára. A jelöléseket

Xavier Giannolinak

a Marguerite - A tökéletlen hang című filmje és

Arnaud Desplechintól

a Trois souvenirs de ma jeunesse című film vezeti. Kilenc kategóriában esélyes a Mustang című film, amellyel a Saul fia versenyben van az Oscar-díjért. A legjobb film César-díjára esélyes még rajtuk kívül a tavalyi cannes-i filmfesztivál Arany Pálma-díjas alkotása, a Dheepan - Egy menekült története, Az én szerelmem, a La tete haute (Fel a fejjel), a Mennyit ér egy ember? és a Fatima. A legjobb női főszereplő kategória jelöltjei között szerepel

Catherine Deneuve

,

Isabelle Huppert

,

Cécile de France

,

Emmanuelle Bercot

- a Fel a fejjel rendezője -, míg a férfiaknál

Vincent Cassel

,

Gérard Depardieu

és

Vincent Lindon

is. A rendezők között

Jacques Audiard

(Dheepan),

Stéphane Brizé

(Mennyit ér egy ember?), Xavier Giannoli, Maiwenn (Az én szerelmem),

Deniz Gamze Ergüven

(Mustang), Emmanuelle Bercot és Arnaud Desplechin reménykedhet a díjban, amelyet február 26-án adnak át 22 kategóriában Párizsban.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.