Közélet

Az alaptörvényben kell szabályozni a terrorveszélyhelyzetet a kormány szerint

Az alaptörvényben kell szabályozni a terrorveszélyhelyzetet a kormány szerint

2016. január 12., kedd
Az alaptörvényben kell szabályozni a terrorveszélyhelyzetet a kormány szerint

Alkotmánymódosítást javasol a kormány, hogy önálló tényállás legyen az alaptörvényben a terrorveszélyhelyzet - közölte Gulyás Gergely, a Fidesz frakcióvezető-helyettese kedden, a Simicskó István honvédelmi miniszter által kezdeményezett ötpárti budapesti egyeztetés után.

A tárgyaláson a két kormánypárt mellett a Jobbik és az LMP képviseltette magát, az MSZP nem vett részt rajta. Ha a parlament elfogadja az alkotmánymódosítást, a kormány terrorfenyegetettség vagy terrortámadás esetén terrorveszélyhelyzetet hirdethetne. Ebben a helyzetben a kabinet olyan rendeletet alkothatna, amellyel az alkotmány rendelkezéseit nem érinthetné, de egyes törvények alkalmazását - sarkalatos törvényben rögzített szabályok szerint - átmenetileg felfüggeszthetné, eltérhetne tőlük. Ezek a rendeletek 60 napig maradnának hatályban, és ha a parlament nem erősíti meg őket vagy nem hosszabbítja meg ezt a határidőt, 60 nap után hatályukat veszítik. Emellett terrorveszélyhelyzetben a honvédség segíthetné a rendőrség munkáját a belbiztonsági feladatokban - ismertette

Gulyás Gergely

, emlékeztetve, hogy a tömeges bevándorlás okozta válsághelyzetben már volt erre példa. A fideszes politikus jó esélyt lát arra, hogy a módosítás megkapja a szükséges kétharmados többséget az Országgyűlésben. Mivel az alaptörvény megváltoztatásához az összes képviselő kétharmadának támogatására van szükség, ellenzéki igen szavazatok is kellenek hozzá. A nagyobbik kormánypárt frakcióvezető-helyettese, a parlament alelnöke elmondta, a kabinet szerint az európai biztonsági helyzet megváltozására tekintettel szükséges a terrorveszélyhelyzetre vonatkozó egyértelmű alaptörvényi szabályozás. Szavai szerint a kormányzati javaslattal az alkotmányban most is megtalálható veszélyhelyzethez hasonló terrorveszélyhelyzet mint önálló tényállás jönne létre. Plusz garancia lenne, hogy a köztársasági elnököt és az Országgyűlés állandó bizottságait folyamatosan tájékoztatni kellene - tette hozzá. Gulyás Gergely sajnálatát fejezte ki, hogy az MSZP nem tett eleget a honvédelmi miniszter meghívásának. "Úgy látjuk, hogy a szocialista párt nincs abban az állapotban, hogy egy ötpárti egyeztetésen saját álláspontot meg tudjon fogalmazni" - mondta. Tájékoztatása szerint a Honvédelmi Minisztériumban tartott megbeszélésen a Jobbik és az LMP konstruktív hozzáállásról biztosította a kormányt, a nyilatkozataik a lényeget tekintve támogatást mutattak, a részletekben azonban voltak viták. A politikus kérdésre közölte azt is, hogy a Fidesz minden olyan felvetést támogat, amely az önkéntes alapon szerveződő haderő megerősítését teszi lehetővé.

A Jobbik alapvetően támogatja a terrorveszélyhelyzet bevezetését

A Jobbik alapvetően támogatja az alaptörvény azon módosítását, amely önálló tényállásként bevezetné a terrorveszélyhelyzetet, ám az erről szóló kormányzati tervezetről egy héten belül alakítja ki álláspontját a párt - ezt

Novák Előd

, az ellenzéki párt alelnöke közölte keddi sajtótájékoztatóján, miután részt vett a honvédelmi miniszter által kezdeményezett ötpárti egyeztetésen. A politikus emlékeztetett: pártja augusztusban hasonló tartalmú változtatást indítványozott az alaptörvényen, ám előterjesztésüket az Országgyűlés leszavazta. Ebben a Jobbik is megteremtette volna a honvédség bevethetőségét terrorhelyzetben. Nehezményezte, hogy a kormány javaslatát csupán néhány órával az egyeztetés előtt kapták meg, ezért a "jogalkotói túlkapásoktól" tartva az állampolgári jogokat illetően egy hetet kértek annak áttanulmányozására - közölte. A képviselő a találkozót követően üdvözölte azt is, hogy

Simicskó István

miniszter támogatja a Jobbik kezdeményezést az önkéntes honvédség megteremtésére vonatkozóan, amely egy alapkiképzést biztosítana a jelentkezőknek. Hozzátette: az önkénteseket az országhatáron kívül nem lehetne bevetni. A találkozón ugyanakkor szorgalmazták azt is, hogy a jelenlegi hivatásos állományt se használják külföldi szerepvállalások során, mert az fokozza az ország terrorfenyegetettségét.

Kulcsár Gergely

, a Jobbik honvédelmi kabinetjének elnöke arról számolt be: az egyeztetés folytatását kezdeményezte, emellett a külföldi missziók, az Iszlám Állam elleni szerepvállalás újragondolását kérte a kormányzattól.

LMP: parlamenti kontroll nélkül ne legyenek bevezethetők alapvető korlátok

Az LMP nem adja a hozzájárulását ahhoz, hogy a kormány terrorveszély esetén parlamenti felhatalmazás nélkül vezethessen be különleges jogrendet, korlátozva ezzel az emberek alapvető jogait - közölte az ellenzéki párt társelnöke keddi sajtótájékoztatóján, miután részt vett a honvédelmi miniszter által kezdeményezett ötpárti egyeztetésen az alaptörvény módosításáról.

Schiffer András

kijelentette: pártja tisztában van az új európai biztonsági kihívással és azzal is, hogy ennek kezeléséhez szükség lehet egy harcászatra kiképzett állami erőre, ezért nyitott a további tárgyalásokra az alaptörvény módosításáról. Fontos elvárásnak nevezte azt is, hogy egy veszélyhelyzet bekövetkezte ne eredményezzen bizonytalan jogi környezetet. Leszögezte ugyanakkor: nem járulnak hozzá ahhoz, hogy a kabinet egy pontosan nem meghatározott, "úgymond jelentős terrorveszély esetén" hatvan napra kontroll nélkül korlátozhassa az emberek mozgásszabadságát, a postai vagy az internetforgalmat, a gyülekezési jogot vagy a külföldiek beutazását. Kijelentette: nem kapott kielégítő választ arra, hogy az alaptörvényben bevezetett öt különleges jogrendi helyzet közül a megelőző védelmi helyzet vagy a szükségállapot miért nem alkalmas a terrorfenyegetettség kezelésére. Az alaptörvény-módosítással kapcsolatos kifogásait sorolva elmondta: a hatályos alaptörvény, de a korábbi alkotmány is lehetővé tette, hogy az emberek életét közvetlenül fenyegető események esetén a honvédség is bevethető legyen. Azt a kérdést is feltette: mikortól beszélhetünk jelentős terrorfenyegetettségről? Szerinte a terrorhelyzetek megelőzéséről is egyeztetni kellene, de azt a parlamenti döntést is felülvizsgálná az LMP, amely alapján magyar katonák Észak-Irakba küldhetők. Az LMP számára fontos az emberek biztonsága - szögezte le Schiffer András, hangsúlyozva: egy felelős ellenzéki pártnak részt kell vennie minden erről szóló egyeztetéseken.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.