Közélet

Aláírásgyűjtés a gyálaréti Holt-Tisza rehabilitációjáért (FRISSÍTVE)

Aláírásgyűjtés a gyálaréti Holt-Tisza rehabilitációjáért (FRISSÍTVE)

2016. január 8., péntek
Aláírásgyűjtés a gyálaréti Holt-Tisza rehabilitációjáért (FRISSÍTVE)
nogradi_tibor_sajttaj002kf

Kétmilliárd forint szükséges a gyálaréti Holt-Tisza rehabilitációjához, a Feketevíznek is nevezett, erősen szennyezett terület megmentéséért három civil szervezett indított aláírásgyűjtést – jelentette be Nógrádi Tibor, a Fidesz szegedi elnöke sajtótájékoztatóján. Elhangzott, a holtág kiváló tenyészhelye a szúnyogoknak, s az általuk terjesztett szívférgesség terjedése is sürgetővé teszi a terület rehabilitációját.

A klebelsbergtelepi Tisza gátnál induló, a szerb államhatárig összességében 18 kilométeres holtágat mesterségesen három részre osztották, hogy a Feketevíznek, vagy Dög-Tiszának nevezett, lakott területen lévő része ne szennyezze a többi vízfelületet.

Nógrádi Tibor

, a Fidesz helyi elnöke, a közgyűlés Fidesz-L.É.T. frakciójának vezetője elmondta, a következő szakasz alapvetően horgászterület és a Fehérpart nevet viseli, onnan a szerb határig tart a holtág harmadik, különálló része. Az első szakasz, vagyis a Feketevíz megmentéséért fognak most össze a helybéliek és civilek.

Ahogy egy októberi lakossági fórumon is elhangzott

, 1932-ben létesítettek fürdőhelyet a Klebelsbergtelepi Polgári Kör székháza, a jelenlegi Hársfa söröző udvarán, amit Klebelsberg Kunó kultuszminiszter adott át, s ami 1967-ig működött. A szennyvíz azonban tönkretette a holtágat, hiszen oda engedték a konzerv- és kábelgyár, a MÁV, valamint a vágóhíd szennyvizét az 1980-as évek elejéig, a kiskertek szikkasztóiból is jutott a Holt-Tiszába szennyeződés, illetve a szentmihályi Floratom Kft. termálvizét is ide vezetik el a mai napig. Nógrádi elmondta, kilencméternyi iszap és 20-30 centiméter víz alkotja a holtágat, és mára jóformán halott víznek tekinthető, élővilága kipusztult, csupán szúnyoglárvák ideális keltetőhelye, illetve teknősök élnek ott. Mivel erősen tagolt a partszakasz, a szúnyogirtás a Szegedi Környezetgazdálkodási Nonprofit Kft. részéről szinte megoldhatatlan, vagyis Szeged szúnyogtermésének mintegy 80%-a a folyamatos irtás ellenére itt kel ki. „Az utóbbi években még drámaibb fordulat következett be, tömegesen pusztultak a kutyák a környéken, és kiderült, hogy sok esetben a szúnyogok által terjesztett szívféreg a felelős. Bebizonyosodott az is, hogy ennek humán egészségügyi veszélyei is vannak” – jelentette ki a körzet fideszes önkormányzati képviselője.

szivfereg

Az Alsó-Tisza-vidéki Vízügyi Igazgatóság (ATIVIZIG) évekkel ezelőtt már nyújtott be pályázatot a rehabilitációra, ám akkor nem nyertek forrásokat, majd Szeged városa a 2014-2020-as uniós költségvetési ciklusra meghatározott fejlesztési tervek között szerepeltette, miután a körzet akkori önkormányzati képviselője,

Hüvös László

felvetette a problémát. Nógrádi közölte, a projektet azonban 2012 szeptemberében hiába vette fel a prioritások közé, azóta lekerült a listáról. Ezért is kezdeményez most három civil szervezet, a Klebelsbergtelepi Polgári Kör Egyesület a Klebelsbergtelepért Alapítvány és a Holt-Tisza munkacsoport aláírásgyűjtést. „Megkeressük

B. Nagy László

Csongrád megyei fejlesztési biztost, és kérjük, hogy segítsen előteremteni a rehabilitációhoz szükséges 2 milliárd forintot. Csak forráshiányról van szó, ugyanis terveket már készített az ATIVIZIG, amit lehet aktualizálni” – jelentette ki a Fidesz helyi elnöke. Az aláírásgyűjtési kampánnyal kapcsolatban arra számít Nógrádi, hogy a környéken élők 90%-a alá fogja írni az íveket, de fel fognak keresni szegedi környezetvédő szervezeteket, illetve az interneten is elérhetőek lesznek az ívek, vagyis bárki csatlakozhat a Holt-Tisza rehabilitációjáért indított összefogáshoz.

Botka László

MSZP-s polgármester is fel fogják keresni, hogy támogassa a projektet.

1000 vizsgált kutya 10%-ánál mutatták ki a szívférgességet Szegeden

A szúnyogok által terjesztett szívférgesség egy olyan betegség, ami soha nem fog eltűnni térségünkből – közölte

Rengei Antal

állatorvos. A szakember megjegyezte, mivel a férgek a kutyák tüdőartériáiban élnek, téves az elnevezés, ám ez nem változtat annak kockázatán. A szakember elmondta, a szintén szúnyogok által terjesztett bőrférgesség az emberre is veszélyes, a szívférgesség azonban – igaz van humánegészségügyi kockázata – elsősorban a kutyákra.

nogradi_tibor_sajttaj004kf

Rengei –

aki már korábban is nyilatkozott a szívférgesség kockázatairól portálunknak

– elmondta, a kutyák szervezetében 7-8 évig is élhet a szívféreg, ami szaporodik, és ha a kutyát megcsípi egy szúnyog, a vérszívó továbbhordozza, s majd átadja a betegséget. Az állatorvos azt tanácsolja a kutyatartóknak, hogy vigyék el szűrésre a négylábúakat, és ha a teszt negatív, akkor elegendő havonta egy alkalommal gyógyszert adni az ebnek, ami megakadályozza a féreg bejutását, megtapadását. Ha már kifejlődött a szívféreg, akkor is lehet – igaz csak nagyon drágán – kezelni a kutyákat, ekkor azonban már 20%-os elhullási aránnyal kell számolni. Az állatorvos tudatta, hogy tavaly 1000 kutyánál végeztek vérvizsgálatot, és 10% lett pozitív szívférgességre, míg a bőrférgességet 15-20%-uk hordozta. Azonban ennél is nagyobb arányú az ebek fertőzöttsége, hiszen a vizsgálat nem kötelező.

Aláírásgyűjtést indít három civil szervezet a szegedi Holt-Tisza lakott területen található szakaszának rehabilitációjáért - részletek ITT: http://szegedma.hu/?p=600297 Közzétette: Szegedma Hírportál2016. január 8.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.