Közélet

A szerb miniszterelnök előre hozott parlamenti választásokat akar

A szerb miniszterelnök előre hozott parlamenti választásokat akar

2016. január 17., vasárnap
A szerb miniszterelnök előre hozott parlamenti választásokat akar

Előre hozott parlamenti választást kezdeményez Aleksandar Vucic szerb kormányfő, aki vasárnap Belgrádban arra kérte pártja, a jobbközép Szerb Haladó Párt (SNS) vezetőségét, hogy támogassa ebben.

A két éve megválasztott miniszterelnök az SNS közgyűlésének ülésén kiemelte: kormánya megkezdte a változtatásokat Szerbiában, az ország most politikailag és gazdaságilag is stabil, a szorgalmas munkának köszönhetően pedig a nagyhatalmak partnerévé is vált. A politikus szerint azért van szükség új választásokra a mandátum közepén, mert meg kell oldani azokat a "társadalmi összetűzéseket", amelyek akadályozzák a reformokat az országban. Emellett mostantól számítva teljes, négyéves mandátum kell ahhoz, hogy az uniós tagjelölt Szerbia végre "eljusson az EU kapujához". A legnagyobb szerb párt a közvélemény-kutatások szerint több mint 50 százalékos támogatottsággal rendelkezik. Ugyanakkor

Aleksandar Vucic

szerint a választások nehezek lesznek, és butaság lenne alábecsülni a vetélytársakat. Felmérések szerint míg a Szerb Haladó Párt támogatottsága stabil, illetve növekszik, a legnagyobb ellenzéki párt, a Demokrata Párt (DS) folyamatosan veszít szavazótáborából. Aleksandar Vucic 2012-ben, kormányfőhelyettesként hirdetett harcot a korrupció ellen, és azóta számos vállalkozó és politikus ellen emeltek vádat. Szerinte ez az egyik oka annak, hogy az ellenzék - amelynek soraiból a legtöbb gyanúsított és vádlott kikerült - folyamatosan támadja munkáját. Az ellenzéki pártok viszont a leggyakrabban azt róják fel a kormánynak, hogy a bevezetett gazdasági megszorító intézkedések nem váltották be a hozzájuk fűzött reményeket, és a fizetés-, valamint nyugdíjcsökkentés csak még nagyobb szegénységbe taszította a lakosságot. A parlamenti választást várhatóan április végén, az önkormányzati és a vajdasági tartományi választással egy időben tartják majd.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.