Bulvár

A szén-monoxid-mérgezések veszélyére figyelmeztet az OKF

A szén-monoxid-mérgezések veszélyére figyelmeztet az OKF

2016. január 16., szombat
A szén-monoxid-mérgezések veszélyére figyelmeztet az OKF
szenmonoxid_mero

A következő napokban várható komoly lehűlés miatt a szén-monoxid-mérgezések veszélyére hívta fel a figyelmet az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF).

Hajdu Márton

, az OKF szóvivője szombat reggel az MTI-nek elmondta: a szén-monoxid mérgezés általi halálesetek száma 2012 óta folyamatosan csökken, de a "veszély még mindig valós". Már idén is több ilyen, halálos áldozattal járó baleset történt az országban. Arra hívta fel a figyelmet, hogy a szén-monoxid-mérgezés tüneteit - fejfájás, émelygés, szédülés - sokszor összetévesztik más rosszulléttel. Elmondta: a hideg időjárás következtében az emberek egyre intenzívebben használják a tüzelő-, fűtőberendezéseket. A nyílt égésterű berendezések a lakás levegőjét használják el, így nagyon veszélyes lehet, ha a levegőnek nincs megfelelő utánpótlása, mert ez szén-monoxid-mérgezéshez is vezethet. A szén-monoxid-mérgezések jelentős része a fürdőszobákban történik, ahol a kis helyiség levegőjét gyorsan elhasználja az ott működő vízmelegítő berendezés. Hajdu Márton hangsúlyozta: szellőztetéssel ezek a balesetek is megelőzhetők. Fontosnak nevezte a szén-monoxid-érzékelők használatát is - az ajánlott termékek listája megtalálható a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság honlapján - tette hozzá az OKF szóvivője. Az Országos Meteorológiai Szolgálat előrejelzése szerint a következő napokban jelentős, tartós lehűlésre kell készülni. Éjszakánként több helyen mínusz 10 Celsius-foknál is hidegebb lehet, és még napközben is mínuszokra, fagypont körüli értékekre kell számítani.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.