Közélet

A kormány nem, csak az EU tartogat Szeged számára perspektívát - Évet értékelt a helyi MSZP

A kormány nem, csak az EU tartogat Szeged számára perspektívát - Évet értékelt a helyi MSZP

2016. január 25., hétfő
A kormány nem, csak az EU tartogat Szeged számára perspektívát - Évet értékelt a helyi MSZP
szabo_sandor_kozma_jozsef_mszp_sajttaj01_gs

Erőpolitizálást folytat a kormány továbbra is, a központi korrupciót meg sem próbálják elrejteni, míg egyes szektorokban jelentős forráskivonás volt jellemző 2015-ben – közölte Szabó Sándor MSZP-s országgyűlési képviselő. A párt helyi elnöke, Kozma József pedig arról beszélt, hogy Szegednek a fejlődése nagyban függ az SZTE-től.

A kormányzat elmúlt évét értékelve

Szabó Sándor

MSZP-s országgyűlési képviselő kijelentette, nagyon vegyes kép bontakozik ki, ugyanis bizonyos döntések csak egy szűk körnek kedveznek, másrészt a szociális, egészségügyi és oktatási intézmények egyre kilátástalanabb helyzetbe kerülnek. Közölte, törvényesített korrupció jellemző, és a kormányzat már a látszatra sem ad, meg sem próbálják elrejteni a központi korrupciót. A pedagógusok tiltakozásával kapcsolatban megjegyezte, most már eljutottunk oda, hogy nemcsak a politikai pártok, hanem maguk az érintettek hívják fel a figyelmet problémáikra. Szabó emlékeztetett, hogy az MSZP már a Klik megalakulása ellen is tiltakozott, s mára kiderült, hogy túlterheltek a diákok és tanárok egyaránt, ezzel együtt a felesleges bürokratikus terhek is növekedtek. Az országgyűlési képviselő elmondta, hogy az alacsony bérek miatt az egészségügyi dolgozók, szakápolók és orvosok egyaránt kivándorolnak, de a szociális szektor sincs szerinte jobb helyzetben, folyamatos a pénzkivonás. Bírálta a közmunkaprogramot is, mondván, hogy míg tavaly 270 milliárdot, addig idén már 340-et fordítottak erre, miközben a versenyszférában egyre komolyabb a szakemberhiány. Szabó kijelentette, az MSZP azt teheti, hogy kiáll az elesettek és a rászorulók mellett, illetve céljuk a drasztikus fizetésemelés programjának megvalósítása, az elvándorlást csak így lehet megállítani. Igazságosabb nyugdíjrendszert szeretnének a szocialisták, és a munka törvénykönyvét is újra kell alkotni a szegedi képviselő szerint. Az oligarchákra külön adót vetnének ki az MSZP-sek, továbbá a rendszerszintű korrupció felszámolása ellen is tenni kívánnak a jövőben.

Szeged fejlődésének fontos tényezője az SZTE

Szeged számára Európa lehetőséget és perspektívát jelent, míg a kormány az önkormányzatok számára sok jót nem tartogat

Kozma József

szerint. Az MSZP szegedi elnöke a jövő zálogának a gyermekeket és a családokat nevezte, így a városnak az a feladata, hogy javítsa az oktatás-nevelés feltételeit.

szabo_sandor_kozma_jozsef_mszp_sajttaj02_gs

Közölte azt is, hogy 2015 második felére kiegyensúlyozott önkormányzati rendszer jött létre Szegeden, jól együtt tud dolgozni az önkormányzat, a hivatal és a városi cégek, és a szereplők képesek a város boldogulásáért együttműködni. Mindez azért fontos a szocialista politikus szerint, mert nem fognak nőni a központi források. „Innentől kezdve azt kell megnézni, hogy a városban felhalmozódott erőforrások mire tesznek bennünket képessé 2016-ban” – fogalmazott. Hozzátette, az önkormányzat eszközrendszere az intézményeiben van az oktatást illetően az óvodákban, de a város a versenyszférának is támogatást tud nyújtani a civil szféra mellett, továbbá a helyi szolgáltatásokat javíthatja. Szeged fejlődése szempontjából a legerősebb és legnagyobb hatású szervezetnek a Szegedi Tudományegyetemet nevezte, melynek megmaradásához elemi érdeke fűződik az önkormányzatnak. Kitért arra is, hogy a kultúra és a turizmus területén is fontos az SZTE-vel való jó együttműködés, a partnerség nagyban hozzájárul a város fejlődéséhez. Megjegyezte, ez az, ami idevonzotta az ELI lézeres kutatóközpontot, s ez a kapcsolatrendszer az, ami Szegedet legközvetlenebbül Európához kapcsolja.

Erőpolitizálást folytat a kormány továbbra is, a központi korrupciót meg sem próbálják elrejteni, míg egyes szektorokban...

Közzétette: Szegedma Hírportál – 2016. január 25.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.