Közélet

A flamand nacionalisták egyik vezetője abban reménykedik, hogy 2025-re megszűnik Belgium

A flamand nacionalisták egyik vezetője abban reménykedik, hogy 2025-re megszűnik Belgium

2016. január 7., csütörtök
A flamand nacionalisták egyik vezetője abban reménykedik, hogy 2025-re megszűnik Belgium

A flamand nacionalista Új Flamand Szövetség (N-VA) egyik vezető politikusa abbéli reményének adott hangot szerdán, hogy Belgium tíz éven belül megszűnik létezni. A kijelentés heves tiltakozást váltott ki a vallon közösség részéről.

A VRT állami televíziós csatorna politikusokat és közéleti személyiségeket kérdezett arról, hogy hogyan látják az ország jövőjét 2020-ban. Arra a kérdésre, hogy Belgium 2020-ban is létezni fog-e,

Liesbeth Homans

flamand belügyminiszter igennel felelt, de kijelentette: reméli, hogy öt évvel később már más lesz a helyzet. "2020 túl korai" - tette hozzá. A három másik párttal koalícióban kormányzó, Belgium legnagyobb politikai erejének számító N-VA Flandria függetlenségét tűzte zászlajára. A párt vezetői azonban eddig nem beszéltek arról, hogy mikorra tervezik az elszakadást. A Le Soir című francia nyelvű belga napilap megkereste az önállóságpárti N-VA vezetőjét,

Bart De Wever

antwerpeni polgármestert, aki nem mondott ellent Liesbeth Homansnak, viszont hozzátette, ő személy szerint nem jelölne meg dátumokat. Sajtóhírek szerint a flamand belügyminiszter Bart De Wever egyik legszorosabb szövetségese. A politikusnő szavai heves tiltakozást váltottak ki a franciaajkú vallon közösség számos vezető politikusa részéről.

Didier Reynders

belga külügyminiszter, a Reformer Mozgalom (MR) nevű vallon liberális párt tagja azonban nem tulajdonított nagy fontosságot Liesbeth Homans kijelentéseinek. Mint mondta, azoknak semmilyen kihatása nincs a kormány tevékenységére. A tavalyi választásokon legtöbb szavazatot besöprő Új Flamand Szövetség hosszas tárgyalások után a Reformer Mozgalommal, a flamand kereszténydemokratákkal (CD&V) és a szintén flamand liberális párttal (VLD) lépett koalícióra.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.