Közélet

55 illegális bevándorlót és 5 embercsempészt vitt a bíróság elé az ügyészség a hétvégén

55 illegális bevándorlót és 5 embercsempészt vitt a bíróság elé az ügyészség a hétvégén

2016. január 19., kedd
55 illegális bevándorlót és 5 embercsempészt vitt a bíróság elé az ügyészség a hétvégén

A Szegedi Járási és Nyomozó Ügyészség 55 illegális bevándorló bűnösségének gyorsított eljárás keretében történő elbírálását indítványozta határzár tiltott átlépésének bűntette miatt az elmúlt hétvégi cselekményekkel összefüggésben, illetve indítványt tett 5 embercsempész előzetes letartóztatásának elrendelésére is.

A vádiratok szerint az elkövetők közül húszan a más által korábban már megrongált kerítésen kialakított résen keresztül léptek be illegálisan Szerbia irányából Magyarország területére, míg a további harmincöt személy maga mászott át a kerítés alatt, valamint felett. Az elkövetők közül tizenöten török, kilencen Sri Lanka-i, öten – öten kubai, illetve marokkói, hárman – hárman albán, szíriai, pakisztáni, szomáliai, valamint kongói, ketten - ketten koszovói, illetőleg szerb, míg egy - egy fő nigériai, illetve indiai állampolgárnak vallotta magát. A vádlottak közül hárman Röszkénél, három fő Mórahalomnál, egy személy Kelebiánál, míg a többiek, összesen negyvennyolcan, a szerb-magyar határszakaszon, ismeretlen helyen léptek be az államhatár rendje védelmét biztosító létesítmény által védett területre. A vádlottak a bűncselekmény elkövetését minden esetben beismerték, negyvenegy elkövető őrizetben, míg tizennégy elkövető házi őrizetben várta a bíróság határozatának meghozatalát. A vádlottak bűnösségének kérdésében a Szegedi Járásbíróság dönt. Mindezen túlmenően az ügyészség indítványt tett 5 szerb embercsempész előzetes letartóztatásának elrendelésére is. Közülük négyen egy szervezett csoport keretében fejenként 500-500 EUR ellenében vállalták, hogy illegális határátlépőket szállítanak el a szerb- magyar határ magyar oldaláról Nyugat-Európába, melynek érdekében szombaton 34 főt vettek fel 2 gépkocsiba majd egy felvezető autóval kísérve elindultak, de a rendőrök rövid idő elteltével őket az autópályán igazoltatták. A felvezető autó elhajtott a rendőri intézkedés elől, azt a benne ülő két gyanúsítottal a tompai határátkelőn tartóztatták fel. Az ötödik embercsempész szombaton Ásotthalom térségében hasonló megállapodás alapján 20 – zömmel sri-lankai és indiai származású– migránst vett fel az általa vezetett gépkocsiba, majd indult el velük Bécs irányába amikor is szintén rövid idő elteltével őt eljárás alá vonták a rendőrök. A bíróság valamennyi gyanúsított előzetes letartóztatását elrendelte. A Szegedi Járási és Nyomozó Ügyészség a migrációs válsághelyzet kihirdetése óta mintegy 916 elkövetővel szemben határzár tiltott átlépésének bűntette miatt, míg 2 személy esetében határzár megrongálásának bűntette miatt nyújtott be gyorsított eljárás lefolytatására irányuló indítványt a Szegedi Járásbíróság előtt.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.