Közélet

Tanúgondnoki konferencia a Szegedi Törvényszéken

Tanúgondnoki konferencia a Szegedi Törvényszéken

2015. december 18., péntek
Tanúgondnoki konferencia a Szegedi Törvényszéken
torvenyszek_konferencia

December 9-én a tanúgondozás intézményével kapcsolatos egységes gyakorlat kialakítása, illetőleg biztosítása érdekében Tárkány-Szűcs Babett, a Szegedi Törvényszék elnökének, Joó Attila, Szegedi Törvényszék Büntető Kollégium vezetőjének, Lakatos Péter, a Szegedi Törvényszék Polgári-, Gazdasági-, Közigazgatási-, és Munkaügyi Kollégiumvezetőjének, illetőleg a törvényszék illetékességi területén működő tanúgondozók részvételével konferenciát tartottak a Szegedi Törvényszéken.

A megnyitót követően

Tárkány-Szűcs Babett

, a Szegedi Törvényszék elnöke beszámolójában összefoglalta az intézmény bevezetése óta eltelt időben megvalósított feladatokat, valamint a véghezvitt újításokat. Kiemelte, hogy a tanúgondozás intézményén keresztül is megvalósul az Országos Bírósági Hivatal elnökének a bíróságokhoz való hozzáférés egyszerűsítése” elnevezésű stratégiai cél, valamint a tanúgondozás területén kialakítandó országos gyakorlat megvalósításában is jelentős szerepet vállalt. Hangsúlyozta, hogy ez az intézmény a szolgáltató bíróság rendszerébe illeszkedik, így a tanúgondozás keretében is kiemelten fontos az ügyfelekkel való kommunikáció, valamint mindennek kapcsán az egységes szemlélet kialakítása, hiszen a tanúgondnokok munkájuk során a bírósági szervezetrendszert képviselik.

Joó Attila

, a Szegedi Törvényszék Büntető Kollégiumvezetője elmondta, hogy az eddigi tapasztalatok szerint büntető ügyszakban jóval több megkeresés érkezik az ügyfelek részéről, mint polgári ügyszakban. Felhívta továbbá a figyelmet a büntetőeljárásról szóló törvény módosítása folytán megalkotott, a „különleges bánásmódot igénylő sértett” jogait érintő rendelkezésekre, amelyekre a tanúgondozóknak tevékenységük során külön gondot kell fordítaniuk.

Lakatos Péter

, a Szegedi Törvényszék Polgári -, Gazdasági-, Közigazgatási és Munkaügyi Kollégiumvezetője megjegyezte, hogy bár polgári ügyszakban kevesebb ügyfél veszi igénybe az intézményt, a tanúgondozás pozitív hatásai ezen ügyszakban is tapasztalhatók. A konferencia során

Werner Zsolt

és

Juhász Adrienn

, mint az intézmény koordinátorai ismertették a tanúgondozás intézményének kapcsán a 2014-es és 2015-ös évben megvalósított újításokat, fejlesztéseket, majd Werner Zsolt koordinátor tájékoztatást nyújtott a 2013. évben megalakult Csongrád Megyei Áldozatvédelmi Kabinet munkájáról. A közel két órás értekezlet során a tanúgondnokok részéről számos elméleti és gyakorlati kérdés merült fel, s a konferencia eredményeképpen a tanúgondnokok feladat- és hatáskörei, a bírósági idézéshez mellékelt ügyféltájékoztató és a törvényszék honlapján elérhető „Tanúgondozás” menüpont tartalma is aktualizálásra kerültek. A tanúgondozás témakörében kiadott tájékoztatók egyebekben a társhatóságok részére is megküldésre kerülnek. A konferencia kiváló lehetőséget nyújtott a tapasztalatcserére, amely az ügyfelek egységes és pontos tájékoztatását, valamint az intézmény folyamatos, és az ügyfelek igényeinek megfelelő fejlesztését célozza.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.