Közélet

Szijjártó Péter: Montenegró megérdemelten kapott meghívást a NATO-ba

Szijjártó Péter: Montenegró megérdemelten kapott meghívást a NATO-ba

2015. december 2., szerda
Szijjártó Péter: Montenegró megérdemelten kapott meghívást a NATO-ba

Történelmi jelentőségű Montenegró NATO-meghívása és a csatlakozási tárgyalások megindítása, amelyhez Magyarország sokban járult hozzá podgoricai NATO-összekötő követsége révén - nyilatkozott Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter a NATO kétnapos brüsszeli külügyminiszteri értekezletének második napján, szerdán.

Montenegró megérdemelten kapta a NATO-meghívást, amely összhangban van a NATO és Magyarország érdekeivel. A meghívással a szövetség elismeri Montenegró elmúlt években nyújtott teljesítményét, hiszen a közös NATO-akciókban nagy szerepet vállalt - hangsúlyozta a miniszter.

Szijjártó Péter

elsőként kapott szót a témában a brüsszeli tanácskozáson, fogalmazása szerint ez annak az elismerése, hogy a podgoricai követség révén Magyarország nagyban hozzájárult Montenegró csatlakozásához. Beszédében elmondta, Magyarország részéről nincs kétség afelől, hogy Montenegró már most készen áll a teljes jogú NATO-tagságra, ezért arra kérte a jelen lévő illetékeseket, hogy a lehető legjobban gyorsítsák fel a csatlakozási folyamatot. Európát és a NATO-t komoly kihívások érik minden irányból. Magyarországnak és ezáltal Európának a nyugat-balkáni menekültútvonal kezelése szempontjából is fontos a montenegrói csatlakozás. Az európai stabilitáshoz és biztonsághoz az integráción keresztül vezet az út - hangsúlyozta a miniszter. Szijjártó Péter Montenegró meghívását Európa stabilitása szempontjából is történelmi jelentőségűnek nevezte. Szerinte a döntés arra is világosan rámutat, hogy a bővítést folytatni kell Grúzia és Macedónia tárgyalási folyamatainak felgyorsításával. Szijjártó Péter beszámolt arról, hogy a kétnapos NATO-értekezleten részt vevő miniszterek megvitatták a szövetség és Oroszország kapcsolatát is, amelynek tekintetében a tagországok igen eltérő megközelítésről tettek tanúbizonyságot. A vélemények eltérése azonban nem veszélyezteti a NATO belső szolidaritását és egységét - tette hozzá. A NATO-nak fenn kell tartania a párbeszédet Oroszországgal annak érdekében, hogy hosszú távon béke és stabilitás legyen Európában - hangoztatta Szijjártó Péter. Ezzel párhuzamosan végre kell hajtani a védelmi képesség erősítését és a honvédelmi feladatokat tagországi szinten. Az ülésező miniszterek beszéltek annak lehetőségéről és fontosságáról is, hogy felújítsák a NATO-Oroszország Tanács munkáját. Magyarország ezt a felvetést támogatja - hangsúlyozta a miniszter. Szijjártó Péter hozzátette, hogy az Oroszországgal kapcsolatos rossz tapasztalatok ellenére számos olyan együttműködés jött létre, amelyekkel nemzetközi konfliktusokat sikerült rendezni.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.