Közélet

Szijjártó Péter: Magyarország továbbra is elkötelezett Afganisztán stabilitása mellett

Szijjártó Péter: Magyarország továbbra is elkötelezett Afganisztán stabilitása mellett

2015. december 1., kedd
Szijjártó Péter: Magyarország továbbra is elkötelezett Afganisztán stabilitása mellett

Magyarország fenntartja eddigi támogatását Afganisztán stabilitása érdekében, ezért nem hívja haza katonáit, és a következő két évben is feltétlenül hozzájárul évi 500 ezer dollárral a NATO afganisztáni missziójának kiadásaihoz - közölte Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter a NATO-tagországok külügyminiszterei kedden kezdődött brüsszeli értekezletének nyitó napján.

Minél stabilabb Afganisztán, annál kevesebb bevándorló indul el onnan Európa felé - tette hozzá a külgazdasági és külügyminiszter. Szintén kitért arra, hogy Magyarország a jövő évben is megad minden eddigi támogatást a NATO afganisztáni missziójának az ország stabilitása, illetve a migrációs hullám megakadályozása érdekében.

Szijjártó Péter

tájékoztatása szerint a miniszterek egyetértettek abban, hogy tarthatatlan az afganisztáni kivonulás korábban meghatározott menetrendje, mivel továbbra is instabil politikai helyzet uralkodik az országban. A kivonulásnak beláthatatlan következményei lennének az Európára háruló migrációs hullám növekedése tekintetében - tette hozzá Szijjártó Péter. A miniszterek ezért a keddi ülésnapon arról döntöttek, hogy fenntartják a NATO misszióját legalább a 2016-os évben. Ezzel kapcsolatban a külgazdasági és külügyminiszter elmondta, hogy Magyarország is fenntartja eddigi támogatását, amelynek értelmében a jövő évben is 113 magyar katona fog szolgálatot teljesíteni a misszió keretében. Emellett a korábbi megállapodásnak megfelelően a következő két évben is évente 500 ezer dollárral támogatja az észak-atlanti szövetség afganisztáni tevékenységét. Magyarország kész arra, hogy szükség esetén az azt követő évekre is meghosszabbítsa hozzájárulását - tette hozzá Szijjártó Péter. Szijjártó Péter arról is tájékoztatott, hogy a miniszterek tanácskozást folytatnak a keleti és a déli irányból érkező veszélyekre adható válaszokról. Ezzel kapcsolatban megjegyezte, hogy a széles körű egyetértés ellenére mindezidáig nem sikerült hatékonyan fellépni az Iszlám Állam nevű terrorszervezet ellen. Amíg a terrorszervezet újabb területeket szerez, addig további emberek fognak elmenekülni az érintett országokból - vélekedett. A magyar miniszter tájékoztatása szerint az ülésen résztvevők meg kívánják vizsgálni, hogy a NATO hogyan tudna bekapcsolódni az - Irakban és Szíriában jelentős területeket ellenőrzése alatt tartó - Iszlám Állam terrorszervezet elleni fellépésbe, illetve az észak-afrikai és a közel-keleti térség stabilitásának megteremtésébe. Az egyik lehetséges megoldás a védelmi kapacitás megerősítése, amely arra irányul, hogy a fontos partnerországok támogatásával a politikai és biztonsági helyzet stabilizálódjon - mondta. Szijjártó Péter kitért arra: Magyarország a védelmi képességépítési mechanizmusban azzal vesz részt, hogy a jordániai katonaság számára tűzszerészeti képzéseket szervez.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.