Írjon nekünk

Egyetem

A Szent Ágota fiataljainak gyűjtött karácsonyra a Pro Jure közösség + FOTÓK

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.

Megjelent:

ajandek_agotasolnak04_gs

Kimondottan állami gondozott kamaszlányoknak gyűjtöttek ajándékokat a Pro Jure közösség tagjai, vagyis sminktermékeket és ékszereket vártak, hogy csupa olyan meglepetést kapjanak karácsonyra ezek a fiatalok, amire igazán vágynak.

„Hajlamosak vagyunk megfeledkezni arról, hogy milyen szerencsések vagyunk, hogy családban nőhettünk fel, és ez bizony nem adatik meg mindenkinek. Éppen ezért karácsony közeledtével arra gondoltunk, hogy az állami gondozásban élő tiniket ajándékozunk meg” – mondta el portálunknak Fodor Nóra, a Pro Jure közösség tagja. A szorgalmi időszakot egy jótékonysági programmal is egybekötött rendezvénnyel zárták, kimondottan a tizenéveseknek hirdettek gyűjtést, és mivel ezeknek a fiataloknak már nem plüssállatokra és egyéb játékokra van igényük, hanem például szépészeti termékekre, így rúzst, szempillaspirált, szemceruzát, parfümöt, ékszereket vártak, amelyeket a Szent Ágota Gyermekvédelmi Szolgáltató tinédzsereinek juttatnak el az ünnepek előtt.

A szolgáltatót karácsony előtt számtalan magánszemély, cég és közösség keresi fel, hogy megajándékozza az állami gondozottakat. Balogh Zsolt, az egyházmegyei fenntartású Szent Ágota Gyermekvédelmi Szolgáltató főigazgató-helyettese elmondta, nagyon örültek a Pro Jure Közösség felajánlásának, hogy kifejezetten a tizenévesekre gondoltak, és az ajándékokat majd személyre szabottan, az általuk gondozott fiatalok ízléséhez igazítva fogják kiválogatni és átadni nekik.

„A mi gyerekeink ugyanolyanok, mint a többiek, és ez a tinédzserekre is igaz. Mozgástér tekintetében igyekszünk személyre szabottan úgy alakítani a lehetőségeiket, hogy megkapják azt, amire vágynak. Például a serdülő lányok – igaz a megfelelő keretek között – sminkelhetik magukat” – tudtuk meg Balogh Zsolttól. Példaként elmondta, egy 17 éves fiatalt egy iskola által szervezett tini diszkóba is elengednek, azzal a kikötéssel, hogy a szokásos 19 óra helyett 20 órára kell visszamennie. „Tudjuk, hogy minél jobban elleneznénk egy-egy ilyen programon való részvételüket, annál jobban menne, és annál kevésbé fogadná el, hogy mi itt vagyunk neki” – tette hozzá. Balogh Zsolt hangsúlyozta, hogy a serdülőkre is külön figyelmet fordítanak, így ha problémája vagy kérdése van ebben a változásokkal teli életszakaszban a fiatalnak, akkor azt meg tudja osztani valakivel. Nincs két egyforma gyerek, mint ahogy a szolgálatnál dolgozó felnőttek is különbözőek, de minden tizenéves megtalálja azt, akivel szót ért, akinek elmondja gondolatait és különböző személyiségbeli változásaiban segíti őket. Balogh Zsolt szerint nagy eredményt értek el azzal a szemléletváltással, melynek lényege, hogy a felügyeleti típusú attitűdöt a törődő váltotta fel.

A Pro Jure Közösség elnökétől, Szilvási Tamástól megtudtuk, hogy a szorgalmi időszakban havonta egy nagy rendezvényt szerveznek, illetve tagjaiknak belső programokkal is készülnek, és természetesen nemcsak jogászhallgatókat várják. „Minden alkalommal megpróbálunk olyan társadalmi kérdéseket körbejárni, amelyek mindenkit foglalkoztatnak. Ebben a félévben a büntetőjoggal is foglalkoztunk, bv-s volt elítéltek saját tapasztalataikról számoltak be, de sportjogi előadásra is invitáltuk az érdeklődőket, de gazdasági témában is voltak előadásaink és a Kutatók Éjszakájához is csatlakoztunk két programmal is” – részletezte rendezvényeik sorát. Ezúttal is szerveztek szakmai programot is az adománygyűjtés mellett, az SZTE ÁJTK oktatója, Visontai-Szabó Katalin és Vetési Csilla jogvédelmi képviselő tartott előadást. Igaz, a vizsgaidőszak kezdetével egy kis szünet lesz, de már szervezik a következő szorgalmi időszakra programjaikat, amelyekről többek között ITT tájékozódhatnak az érdeklődők.

Állami gondozott tinilányoknak állítottak össze ajándékcsomagot a Pro Jure közösség tagjai – KLIKK: http://szegedma.hu/?p=593646

Szerző: Szegedma Hírportál2015. december 2.

Kommentek

Egyetem

Amerikai diplomata tart előadást Szegeden

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.

Megjelent:

Szerző:

A kultúrának az amerikai diplomáciában betöltött szerepéről tart előadást.

Tovább olvasom

Egyetem

Aranyszínű iPhone-t és MacBook Pro-t vásárolt az egyetem

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.

Megjelent:

Szerző:

És CSAK aranyszínű lehet Steve Jobs kedvenc telefonja, de az Apple laptop is majdnem 400 ezret ér. Csak ezek voltak jók – közölték.

Tovább olvasom

Egyetem

Így fortyog az izzó bazaltláva a Pokol Kapujában

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.

Megjelent:

Szerző:

Dr Szilassi Péter docens második etiópiai útjáról mesélt a Szegedi Tudományegyetemen Gyertyák a vulkánnál… – Etiópia emlékexpedíció 2018. című előadásán. Az emléktúra célja a helyiek által „Pokol Kapuja” – ként emlegetett Erta Ale vulkán volt. A tavasz első napján kinn hótakaró és mínuszok, bent az egyetem Krajkó Gyula termében a legforróbb kontinens „Rejtélyes Abesszíniájának” képei. […]

Tovább olvasom

Aktuál