Közélet

Románia és Lengyelország a NATO-jelenlét erősítését szorgalmazza

Románia és Lengyelország a NATO-jelenlét erősítését szorgalmazza

2015. december 21., hétfő
Románia és Lengyelország a NATO-jelenlét erősítését szorgalmazza

Meg kell erősíteni a NATO kizárólag védelmi jellegű jelenlétét a kelet-közép-európai térségben - összegezte Lazar Comanescu román külügyminiszter, miután lengyel kollégájával, Witold Waszczykowskival folytatott megbeszélést hétfőn Bukarestben.

Közös sajtótájékoztatójuk alkalmával a román diplomácia vezetője felidézte, hogy a novemberben Bukarestben megrendezett regionális NATO-csúcson is erről az igényről fogadott el közös nyilatkozatot kilenc kelet-közép-európai ország államfője.

Waszczykowski

kifejezte reményét, hogy a NATO keleti szárnyának megerősítéséről kezdődött tárgyalások a védelmi miniszterek februári találkozóján tovább folytatódnak oly módon, hogy az észak-atlanti szövetség jövő júliusi varsói csúcstalálkozóján erről konkrét döntések szülessenek. "Fontos, hogy a NATO egyértelmű jelét adja: megvédi a térség országait" - hangoztatta a lengyel diplomácia vezetője. Waszczykowski bukaresti látogatásán aláírták a lengyel-román stratégiai partnerség következő öt évre szóló, 2020-ig terjedő akciótervét. Bukaresti elemzők szerint az ukrán válság és az amerikai rakétapajzs befogadása miatt felértékelődött az utóbbi években Románia és Lengyelország geostratégiai jelentősége a NATO keleti szárnyán. A két ország közötti kapcsolatok élénkülését jelzi, hogy másfél hónapja

Andrzej Duda

lengyel államfő is hivatalos látogatást tett Bukarestben, és

Klaus Iohannis

román elnökkel közösen vállalta a jövő évi varsói NATO-csúcsot megelőző kelet-közép-európai regionális államfői találkozó társszervezői szerepét. A regionális csúcson a résztvevő kilenc ország vezetői közös nyilatkozatot fogadtak el, amelyben a NATO katonai jelenlétének megerősítését szorgalmazták a szövetség keleti tagországaiban, "azokon a pontokon, ahol az szükséges". A novemberi közös nyilatkozat a biztonság oszthatatlanságát, a NATO szolidaritását és kohézióját hangsúlyozta, rámutatva, hogy a szövetségnek egységesen kell fellépnie mind a keleti, mind a déli biztonsági kockázatokkal szemben, és folytatnia kell a "nyitott kapuk" sikeresnek bizonyult politikáját. Azóta Montenegró megkapta a hivatalos meghívót a csatlakozásra a NATO-hoz.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.