Közélet

Ónodi-Szűcs Zoltán: hat év alatt 520 milliárdos fejlesztés az egészségügyben

Ónodi-Szűcs Zoltán: hat év alatt 520 milliárdos fejlesztés az egészségügyben

2015. december 15., kedd
Ónodi-Szűcs Zoltán: hat év alatt 520 milliárdos fejlesztés az egészségügyben

Az elmúlt hat évben európai uniós és nemzeti forrásból 520 milliárd forintos egészségügyi fejlesztés valósult meg a Társadalmi Infrastruktúra Operatív Program (TIOP) keretében - mondta az egészségügyért felelős államtitkár kedden Nyíregyházán, a Jósa András Oktatókórház tömbkórházi beruházási projektjének zárórendezvényén.

Ónodi-Szűcs Zoltán

kiemelte, hogy 320 milliárd forint összegű volt az épületberuházás, amely 21. századi gyógyítási feltételeket teremtett az ország érintett betegellátó intézményeiben. Hozzátette: a fejlesztés jelentős része Szabolcs-Szatmár-Bereg megye öt gyógyintézetében, köztük a nyíregyházi egyetemi oktatókórházban valósult meg, ahol 15 milliárd forintból egy több mint 27 ezer négyzetméteres korszerű épületegyüttes, valamint 1,1 milliárd forintból egy csaknem 1500 négyzetméteres modern sürgősségi betegellátó centrum épült.

Adorján Gusztáv

, a nyíregyházi gyógyintézet főigazgató-főorvosa hangsúlyozta: a fejlesztés a magyar kormány 2,1 milliárd forintos pluszforrásából valósult meg, amelyre az időközbeni árfolyamváltozás miatt volt szükség a Pólus program keretében még 2009-ben indult beruházás esetében. A több mint 27 ezer négyzetméteres épületegyüttesben új onkológiai centrumot alakítottak ki, ahol megteremtették a ma elérhető legmagasabb szintű orvosi ellátás feltételeit az évi 400 visszatérő és 1000-1200 új daganatos beteg számára. Ott rendezték be a gyermekgyógyászati tömböt, valamint a szív- és érrendszeri betegellátó központot is. Az előbbi évente tízezer 14 év alatti gyermeket lát el fekvőbetegként és százezret ambuláns módon, szintén korszerűen felszerelt orvosi műszerparkja segítségével. Az új szív- és érrendszeri centrumban pedig öt kapcsolódó belgyógyászati betegséget gyógyíthatnak, több ezer embert érintően. A sürgősségi betegellátó centrum az ország legrégibb, 1982-ben alapított sürgősségi osztályát váltotta ki, itt a megye 570 ezernyi lakosa kap azonnali orvosi segítséget baj esetén. A részlegben a laboratóriumtól a modern diagnosztikai eszközökig minden a gyógyító szakemberek rendelkezésére áll a diagnózis gyors megállapításához, sőt helikopter-leszállópálya is segíti a mielőbbi ellátást. A főigazgató-főorvos elmondta: a háromezer ágyas, ötezer dolgozót foglalkoztató, évi 115 ezer fekvő- és 3,2 millió járóbeteget ellátó nyíregyházi Jósa András Oktatókórházban a beruházással megteremtődtek a legkorszerűbb és legmagasabb szintű ellátás szakmai, technológiai és infrastrukturális feltételei. Szabolcsban a TIOP keretében mintegy 6 milliárd forint összegű beruházással az idén fejeződött be a fehérgyarmat-vásárosnaményi, a kisvárdai, és a mátészalkai gyógyintézetet, valamint a Nagykállói Pszichiátriai Szakkórház korszerűsítése is.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.