Egyetem

OH: több mint ötezren jelentkeztek keresztféléves képzésre

OH: több mint ötezren jelentkeztek keresztféléves képzésre

2015. december 9., szerda
OH: több mint ötezren jelentkeztek keresztféléves képzésre

Közel öt és fél ezren jelentkeztek a 2016 februárjában induló keresztféléves képzésekre, a legtöbben állami ösztöndíjas mesterképzéseket jelöltek meg - közölte az Oktatási Hivatal és az Educatio kft. szerdán az MTI-vel.

A november 15-én lezárult jelentkezési időszakban összesen 5450-en nyújtottak be jelentkezést a

www.felvi.hu

-ról elérhető e-felvételiben, az első helyes jelentkezéseket figyelembe véve 4757-en mesterképzést jelöltek meg, 587-en alapképzést, 106-an felsőoktatási szakképzést céloztak meg. Szintén az első helyes jelentkezéseket figyelembe véve, 4568-an jelöltek meg állami ösztöndíjas mesterképzéseket. (A keresztféléves felsőoktatási felvételi eljárásban állami ösztöndíjas formában csak mesterképzéseket hirdethettek az intézmények.) A jelentkezők szakválasztása alapján az első helyes jelentkezéseket figyelembe véve (függetlenül a finanszírozási formától és a munkarendtől) elmondható, hogy a műszaki és a gazdaságtudományi képzési területek szakjai a legnépszerűbbek. Alapképzésen a gazdálkodási és menedzsment, a turizmus-vendéglátás és az emberi erőforrások szakok kerültek a dobogóra. Mesterképzésen, szintén az első helyes jelentkezéseket figyelembe véve (függetlenül a finanszírozási formától és a munkarendtől) a gépészmérnöki mesterképzés szerepel első helyen, 376 jelentkezővel, második helyen a vezetés és szervezés képzés áll, ahová 306-an jelentkeztek, harmadik helyen pedig a mérnökinformatikus mesterképzés végzett 269 első helyes jelentkezővel. Tovább nőtt azok száma, akik az e-felvételiben leadott jelentkezésük hitelesítését is kényelmesen, gyorsan és postaköltség nélkül végezték: a jelentkezők csaknem fele, 2317 fő választotta az Ügyfélkapun keresztüli hitelesítést. A közleményben kitértek arra is, a jelentkezők december 7-től az e-felvételiben ellenőrizhetik a felvételi nyilvántartásban található adataikat, dokumentumaikat, azok feldolgozottsági állapotát, illetve elérhetik és letölthetik a jelentkezői státuszlapot is. Ez utóbbi összefoglalva tartalmazza a megadott adatokat és jelentkezési helyeket - nyomtatható formában is. A tájékozódás mellett az ügyintézésre is használható az e-felvételi: amennyiben valaki módosítani kívánja a jelentkezéskor megadott adatait, pótolná a szükséges dokumentumait vagy élne az egyszeri sorrendmódosítás lehetőségével, az e-felvételiben erre is lehetősége van. A jelentkezők a felvételi kérelem benyújtását követően megszerzett dokumentumok (például felsőfokú oklevél, többletpontot igazoló dokumentumok) másolatait 2016. január 6-ig pótolhatják. Ezeket a

www.felvi.hu

oldalról elérhető e-felvételiben egyszerűen és gyorsan feltölthetik, akinek nincs erre lehetősége, a dokumentumok másolatát egy példányban beküldheti postai úton is az Oktatási Hivatal, 1443 Budapest, Pf. 220 címre). Szintén január 6-ig van lehetősége minden jelentkezőnek arra, hogy egyetlen alkalommal módosítsanak a jelentkezési sorrendjükön.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.