Közélet

Novák Katalin: átalakul a kisgyermekek napközbeni ellátása a jövő évtől

Novák Katalin: átalakul a kisgyermekek napközbeni ellátása a jövő évtől

2015. december 2., szerda
Novák Katalin: átalakul a kisgyermekek napközbeni ellátása a jövő évtől

Novák Katalin közlése szerint a jövő évtől "rugalmas, többlépcsős, többszereplős rendszer jön létre", hogy az intézményes kereteken túl "magán, családi vagy munkahelyi gyermekfelügyeleti megoldások alakulhassanak ki".

Az Emberi Erőforrások Minisztériumának család- és ifjúságügyért felelős államtitkára erről szerdán Budapesten beszélt. Az államtitkárság az MTI-hez eljuttatott közleményben idézte Novák Katalin szavait, aki elmondta, hogy a következő években sokkal több településen lesz bölcsődei ellátás az országban. Jelenleg a tízezernél több lakosú településeken kötelező a bölcsődei ellátási forma, a jövőben azonban - egy benyújtott törvényjavaslat szerint - már minden olyan településen gondoskodni kell erről, ahol negyvennél több három év alatti gyermek él, vagy van legalább öt olyan gyerek, akinek szülei igénylik ezt az ellátást - mondta

Novák Katalin

. A közlemény szerint a törvényhozás hamarosan a családtámogatási rendszer új elemeiről is döntést hozhat, amelyek közül kiemelték, hogy a gyed extra már a gyermek féléves korától elérhetővé válik. Ennek eredményeként akár 900 ezer forintos többletjövedelemhez juthatnak az arra jogosult családok, hiszen az édesanyáknak nem kell választaniuk család és munka között, a gyermekvállaláshoz kötődő támogatások akkor is megilletik őket, ha visszatérnek a munkaerőpiacra. Azt írták: a nők szívesebben és bátrabban vállalnak gyereket, ha látják, hogy családi életük összeegyeztethető lesz a munkájukkal. Hozzátették: az Európai Unió tagállamai közül több hónapja Magyarországon bővül leggyorsabban a nők foglalkoztatása. A gyed extra népszerűségét mutatja, hogy 2014-ben azt csaknem ötvenezren vették igénybe.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.