Közélet

Németh Zsolt: a magyar-amerikai viszony a látszatnál jobb helyzetben van

Németh Zsolt: a magyar-amerikai viszony a látszatnál jobb helyzetben van

2015. december 7., hétfő
Németh Zsolt: a magyar-amerikai viszony a látszatnál jobb helyzetben van

A magyar-amerikai viszony jobb helyzetben van, mint amilyennek tűnik, a világban tapasztalható megnövekedett instabilitás nyomán ugyanis felértékelődött a kétoldalú kapcsolatokban a biztonsági együttműködés - jelentette ki hétfőn Németh Zsolt, az Országgyűlés külügyi bizottságának elnöke washingtoni megbeszéléseit követően az MTI-nek telefonon adott nyilatkozatában.

A külügyi bizottság elnöke amerikai hivatali kollégájával,

Ed Royce

-szal és más kongresszusi képviselőkkel találkozott, valamint a magyar delegáció vezetőjeként

Demeter Márta

szocialista képviselővel együtt részt vett a NATO Parlamenti Közgyűlésének konferenciáján is.

Németh Zsolt

hangsúlyozta, hogy a két ország között ugyan nem tűntek el a vitás kérdések, de a prioritások átrendeződtek a biztonságpolitikai ügyek irányába. Ennek hátterében a részben a terrorizmus és a migráció, részben pedig Moszkva ukrajnai és szíriai fellépése miatt világszerte terebélyesedő bizonytalanság áll - mondta. A biztonsági együttműködés terén "Magyarország és az Egyesült Államok azonos nyelvet beszél" - tette hozzá. Az Országgyűlés külügyi bizottságának elnöke az új biztonsági helyzetben pozitív fejleménynek nevezte, hogy a NATO újra megtalálta önmagát, aminek következtében Magyarország is egy új együttműködést tud kiépíteni az észak-atlanti szervezettel. Németh Zsolt ezzel kapcsolatban emlékeztetett az európai frontországokra vonatkozó European Reassurance Initiative (ERI) nevű kezdeményezésre, amelynek keretében Közép-Európában komoly fejlesztésekre és telepítésekre kerül majd sor. A pozitív lépések közé sorolta Montenegró meghívását a szervezetbe, valamint a NATO közel-keleti szerepvállalását is, amelynek részeként Magyarország 120 fős katonai kontingenssel van jelen Irakban. A külügyi bizottság elnöke elmondta, hogy tárgyalásain kiemelt hangsúllyal szerepelt a migráció, amelynek kérdésében szolidaritást tapasztalt Washington részéről. Mint hangsúlyozta, az Egyesült Államok számára természetes az, hogy egy ország önrendelkezéséhez hozzátartozik annak eldöntése, hogy kivel kíván együtt élni. Németh Zsolt hozzátette, hogy az amerikai megközelítésben is kiemelt jelentőségű a külső határok védelme, épp ezért az európai uniós fórumokon Magyarország által képviselt álláspontot az Egyesült Államok megértéssel fogadja. A külügyi bizottság elnökének washingtoni megbeszélésein Ukrajna ügye is napirendre került. Németh Zsolt elmondta, hogy a Magyarországgal szomszédos ország egy területi agresszió áldozata, s Ukrajna előtt számos nyitott kérdés áll a gazdasági, politikai és biztonsági reformokat illetően. Hozzátette: Magyarország teljes mértékben támogatja Kijev arra vonatkozó döntési jogát, hogy milyen külpolitikai irányvonalat akar követni. A külügyi bizottság elnöke a közelgő amerikai elnökválasztásról szólva hangsúlyozta, hogy Magyarország "egy önmagában bízó", Európával pedig partneri viszonyt ápoló Egyesült Államokra számít a voksolás eredményeként.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.