Egyetem

Megújul a dialízisközpont a Szegedi Tudományegyetemen

Megújul a dialízisközpont a Szegedi Tudományegyetemen

2015. december 3., csütörtök
Megújul a dialízisközpont a Szegedi Tudományegyetemen
SZS20140401_szte_rektori_hivatal_003

Megújul a dialízisközpont és fejlesztik a képalkotó diagnosztikát uniós támogatással, 2,6 milliárd forintból a Szegedi Tudományegyetemen (SZTE) - közölte Facskó Andrea, az SZTE Szent-Györgyi Albert Klinikai Központ elnöke csütörtökön a Tisza-parti városban.

A professzor az év végére befejeződő beruházásról tartott sajtótájékoztatón elmondta, Magyarországon minden tizedik embert érint valamilyen vesebetegség, 6500 páciens jár rendszeresen művesekezelésre. Közülük mintegy hétszázan vannak a transzplantációs várólistán, miközben évente mintegy 300 átültetést végeznek. Hozzátette, hosszabb megbetegedés esetén a dialíziskezelés - amelyre akár heti három alkalommal is szükség lehet - a vesetranszplantációig vagy a beteg élete végéig tart. A krónikus vesebetegek száma évente 6 százalékkal nő, részben a kezeletlen magas vérnyomás miatt - tudatta a szakember. A több mint száz korszerű, saját tulajdonú gép beszerzésével az egyetem a művesekezelés mellett a májpótlásra és plazmaferezisre is alkalmas központot hoz lére. A kapacitásbővítés évente tizenöt új beteg, köztük két gyermek fogadását teszik lehetővé - közölte a központ elnöke.

Pávics László

, a Nukleáris Medicina Intézet tanszékvezetője elmondta, a beruházás másik eleme a képalkotó diagnosztika fejlesztése a klinikai központban. Vásárolnak egy 264 szeletes komputer tomográfot (CT), amely a korábbinál rövidebb idő alatt, kisebb sugárdózis alkalmazásával teszi lehetővé a páciensek vizsgálatát, és képes a gyorsan mozgó szervek leképezésére is. Az új mágneses rezonanciás (MR-) készülék a belső szervi gyulladásos folyamatok, fejlődési rendellenességek, daganatok felfedezését segít. A hibrid képalkotó módszerek közé tartozó SPECT-CT berendezéssel pedig egy időben végezhető el a klasszikus radiológiai és az izotópos vizsgálat, amely láthatóvá teszi, hogy egy adott elváltozáshoz milyen funkcionális zavar kapcsolódik.

A több mint száz korszerű, saját tulajdonú gép beszerzésével az egyetem a művesekezelés mellett a májpótlásra és plazmaferezisre is alkalmas központot hoz lére.KLIKK: http://szegedma.hu/?p=593797

Szerző: Szegedma Hírportál2015. december 3.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.