Gazdaság

Megtévesztő utazási hirdetések miatt bírságolt a versenyhivatal

Megtévesztő utazási hirdetések miatt bírságolt a versenyhivatal

2015. december 18., péntek
Megtévesztő utazási hirdetések miatt bírságolt a versenyhivatal

A Gazdasági Versenyhivatal (GVH) megállapította, hogy a Kaland Travel Kft. hiányos és megtévesztő tájékoztatást adott az utazások kiválasztása szempontjából lényeges információkról, a jogsértésért 1 millió 300 ezer forint bírságot szabott ki a cégre - közölte a versenyhivatal az MTI-vel pénteken.

A tájékoztatás szerint a GVH az utazásszervező cég 2013 októberétől megjelenő egyes programfüzeteit és egyéb hirdetéseit vizsgálta. A vizsgálat megállapította, hogy a Kaland Travel hiányos és megtévesztő tájékoztatást adott az utasoknak egyebek között az utazás áráról, az idegenforgalmi adó összegéről, a többletköltségekről és a szállás helyszínéről. A bírság megfizetése mellett helyreigazító közlemény közzétételére is kötelezték a vállalkozást. A hatóság döntése szerint a Kaland Travel Kft. csak az utazási szerződés megkötését követően közölt a fogyasztókkal fontos, kötelezően feltüntetendő információkat a fakultatív programokról az általa szervezett Bécsi adventi vásár, Velencei karnevál, Földközi-tenger gyöngyszemei és Garda-tó fantázianevű utazásokkal kapcsolatban. A GVH azt is megállapította, hogy a Bécsi adventi vásár, a Velencei karnevál és a Garda-tó programok hirdetett ára (alapára) nem az általánosan alkalmazott fogyasztói ár volt. A versenyhivatal a bírság kiszabásakor az egyes utazási szolgáltatások értékesítéséből származó árbevételéből, annak 5 százalékából indult ki. Súlyosító körülményként értékelték többek között, hogy a jogsértő kereskedelmi gyakorlat visszatérően valósult meg, és jelentős számú fogyasztót ért el, és az egész kereskedelmi gyakorlat a valótlan, illetve hiányos tájékoztatáson alapult.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.