Gazdaság

Magyar cég épít olcsó szociális lakásokat Afrikában

Magyar cég épít olcsó szociális lakásokat Afrikában

2015. december 3., csütörtök
Magyar cég épít olcsó szociális lakásokat Afrikában

A magyar Grémound Kft. 20 millió dolláros szerződést írt alá csütörtökön Budapesten a botswanai Biomass Energy Ltd.-val egy olcsó lakásépítést lehetővé tevő technológia szállításáról, amely már a második ilyen megállapodása a kft-nek a térségben.

A magyar technológia helyi építőanyagra és munkaerőre építve lehetővé teszi, hogy négyzetméterenként 100 dollárból épüljenek szociális bérlakások - mondta a szerződés aláírása alkalmából

Farkas László

, a magyar cég ügyvezető igazgatója.

Szabó László

, a Külgazdasági és Külügyminisztérium államtitkára elmondta: két hete magyar üzleti delegáció is elkísérte látogatására a Dél-afrikai Köztársaságba, a kíséret tagjai voltak a Grémound Kft. vezetői is, akik ott vették fel a kapcsolatot a partnerekkel, és már szerződtek is a botswanai és a dél-afrikai beruházásra. Mindkét projekt lényege azonos: a magyar cég technológiájához német partnerük szállítja le az adott helyre a házgyárat, majd ott helyi gipszből, cementből és vasból paneleket állítanak elő, amelyekből összeszerelik a házakat. Egy-egy ilyen projekt több mint ezer helyi embernek ad munkát - tette hozzá Szabó László. Az MTI kérdésére Farkas László elmondta: panelkészítési technológiájuk lényege, hogy két gipszlap közé vasalatot tesznek, majd a rést kiöntik betonnal. Miután a gipsz kiszívja a betonból a vizet, az hamar megszilárdul és pár nap múlva már építhető belőle a ház. A szerződés része a helyi személyzet kiképzése is - jegyezte meg. Az ügyvezető elmondta, hogy további több afrikai országból és Pakisztánból is érdeklődnek a technológia iránt, amely alkalmas arra, hogy a bádogvárosok helyébe jobb minőségű, de mégis olcsó házakat építsenek. A nyilvános cégadatok szerint a szegedi székhelyű cég mérleg szerinti eredménye 604 millió forint volt tavaly, míg a mérlegfőösszege 27,646 milliárd forintot tett ki.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.