Közélet

Kövér László tornatermet avatott a vajdasági magyar szórványban

Kövér László tornatermet avatott a vajdasági magyar szórványban

2015. december 5., szombat
Kövér László tornatermet avatott a vajdasági magyar szórványban

A lehetőségeket tekintve komoly ajándéknak nevezte Kövér László, az Országgyűlés elnöke szombaton a vajdasági Muzslyán azt a tornatermet, amely a szórványban élő magyar középiskolások számára épült magyar támogatással.

Az Emmausz Kollégium tornatermének átadóján a házelnök kiemelte, hogy a terem nemcsak a testedzés helye lesz, hanem közösségi tér is, amelyben a fiatalok találkozhatnak azokkal, "akikkel együvé tartoznak".

Kövér László

emlékeztetett arra, hogy éppen 11 évvel ezelőtt tartották meg Magyarországon azt a népszavazást, amelyen elutasították a kettős állampolgárság lehetőségét. Úgy fogalmazott, "ha tizenegy esztendővel ezelőtt valaki azt mondta volna, hogy 2015. december 5-én együtt leszünk egy olyan tornaterem átadásán, amelyhez hozzájárult a magyar állam, kevesen hitték volna el, mert abban az időben szinte végzetesen erőt vett rajtunk a hitetlenség és a reménytelenség. Önnön nagyszerűségünkben, emberségünkben, bátorságunkban és összetartozás-tudatunkban veszítettük el a reményünket, és nem hittünk abban, hogy ebből fel lehet állni". Emlékeztetett ugyanakkor arra, hogy 2010 után a magyar kormány új fejezetet tudott nyitni a nemzetpolitikában: az Alaptörvényben rögzítette, hogy a mindenkori magyar kormánynak kötelessége felelősséget vállalni a szétszakított nemzetrészekért, megteremtette az egyszerűsített honosítási eljárás lehetőségét, szavazati jogot adott a kettős állampolgároknak, az idei évtől pedig már nemcsak szimbolikusan, hanem a gyakorlatban, gazdaságilag is támogatja a külhoni magyarságot. Hozzátette: sok időnek kell még eltelnie, hogy már szinte senki ne gondolkodjon az elvándorláson, és a szülőföldön maradás legyen a természetes választás, de az első lépések már megtörténtek. "Merítsünk erőt abból, hogy majdnem száz év után, szétszakítottságunkban, halálraítéltségünkben is, nemhogy létezünk, hanem úgy tűnik, hogy a környező nemzetek, országok szempontjából még pozitív példa is tudunk lenni, az összetartozásunkat, életerőnket figyelembe véve is" - fogalmazott Kövér László. A muzslyai katolikus templom udvarában 13 éve épült meg Emmausz fiúkollégium. A nagybecskereki magyar diákok majdnem a fele itt, vagy a nagybecskereki Boldogasszony leánykollégiumban lakik. A muzslyai kollégium a bánáti szórványmagyarság egyik központjává vált az utóbbi években. Muzslya és a szomszédos Nagybecskerek a Bánság két legnagyobb, magyar többségű települése, a szórványmagyarság bástyájának és kulturális központjának is nevezik, a Kárpát-medencében ennél délebbre már nincsen magyar nyelvű középiskolai oktatás.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.