Egyetem

Korszerűsítették az onkológiai ellátást a Szegedi Tudományegyetemen

Korszerűsítették az onkológiai ellátást a Szegedi Tudományegyetemen

2015. december 3., csütörtök
Korszerűsítették az onkológiai ellátást a Szegedi Tudományegyetemen
onkologiai_muszer_szte

A daganatos betegek ellátása válik biztonságosabbá és kíméletesebbé azoknak a fejlesztéseknek köszönhetően, amelyek uniós támogatással 1,1 milliárd forintból valósultak meg a Szegedi Tudományegyetem (SZTE) klinikai központjában - ismertette Kahán Zsuzsanna, a SZTE Onkoterápiás Klinikájának vezetője csütörtökön, a projektzáró konferencián.

A 73 ágyas klinika a régió 1,35 milliós lakosát látja el. Évente 3 ezer új pácienst fogadnak, és 13 ezer betegvizsgálatot végeznek - mondta az egyetemi tanár a fejlesztést bemutató rendezvényen. A projekt lehetővé tette a hiányzó, illetve elavult berendezések pótlását, új technológiák bevezetését, átmenetileg szünetelő tevékenységek újraindítását, ezzel a betegellátás biztonságának és színvonalának javítását - közölte a professzor. Az intézmény egy új lineáris gyorsítót vásárolt, amely lehetővé teszi a daganatok pontos, szabályozott dózisú besugárzását, és rendelkezik a kezelés valós időben történő képi ellenőrzését szolgáló eszközzel. A klinika a daganatban vagy közvetlen közelében elhelyezett besugárzó, úgynevezett brachyterápiás egységet is kapott. Ez elsősorban a nőgyógyászati, a tüdő-, valamint az emésztőrendszeri - akár szabálytalan alakú - daganatok kezelésére alkalmas, úgy, hogy a környező ép szervek védelme biztosított legyen. A fejlesztés részeként hatágyas nukleárismedicina-osztály nyílt a klinikán. A csaknem 600 négyzetméteres részleg alkalmas a legkorszerűbb radioizotópos kezelések elvégzésére a többi közt a pajzsmirigy-, a prosztata-, az áttétes csont-, valamint a májdaganatok esetében. A projekt során fejlesztették az egyetem molekuláris patológiai laboratóriumát is. A korszerű technológiákkal bizonyos esetekben a daganat pontos genetikai okát felderítve, célzott, molekuláris szinten ható terápia alkalmazása válik lehetővé.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.