Közélet

Keresik a megoldást, hogyan lehetne bővíteni a Szeged melletti szeméttelepet + FOTÓK

Keresik a megoldást, hogyan lehetne bővíteni a Szeged melletti szeméttelepet + FOTÓK

2015. december 15., kedd
Keresik a megoldást, hogyan lehetne bővíteni a Szeged melletti szeméttelepet + FOTÓK
hulladekgazdalkodas_logo_2020
hulladekfeldolgozo07_gs

Két és fél millió köbméternyi hulladékot tárol a Sándorfalvi úti Regionális Hulladékkezelő Telep, ennyi háztartásból és ipari felhasználásból származó szemetet halmoztak fel a szegediek és vonzáskörzetében élők 1984 óta. Azt azonban kevesen tudják, milyen utat jár be a hulladék a kukától az újrahasznosításig. A Dél-Alföldi Térségi Hulladékgazdálkodási Társulás pénteken kinyitotta a depónia kapuját és bepillantást engedett a Sándorfalvi úti telep hétköznapjaiba.

Az érdeklődőknek lehetőségük volt végigjárni a hulladék útját a válogató üzemtől a gázüzemen át egészen a komposztálóig. A mintegy kétórás túra bevezetőjében

Varga Bernadettől

megtudtuk, az 1990-es évek végén épült meg Szeged határában a hulladékválogató üzem, a hulladékdomb pedig – ami a Sándorfalvi út mellől is látszik – 1984 óta fogadja a város és a környékbeli településeken élők szemetét. A nagy mennyiségű hulladék kezelése érdekében az elmúlt közel harminc év alatt rétegekben halmozták egymásra az újabb depóniatesteket, ám a szakemberek úgy számolnak, 5-8 év múlva mind a négy rendelkezésre álló kazetta megtelik. A Dél-Alföldi Térségi Hulladékgazdálkodási Társulás már keresi azokat az alternatív megoldásokat, miként lehetne bővíteni a telepet. A hulladéklerakó 2007-es megújulása során átadták a közel 8000 m2-es területet elfoglaló Komposztáló Üzemet (ezt a Szegedi Környezetgazdálkodási Kft. üzemelteti) és kiépítették azt a depóniában futó csőhálózatot, ami a hulladéklerakóban keletkező metángázt elvezeti, és elektromos áramot állít elő belőle. A Biogázkezelő-hasznosító telep az így nyert energiájával egy évben több mint 10 ezer háztartást ellát villamos energiával. A csak zöld áramként emlegetett forrás felhasználásának előnye, hogy a légkör mentesül azon többszörös üvegházhatástól, mely a szén-dioxidhoz képest felmerül.

hulladekfeldolgozo15_gs

A kétórás bejárás első állomása a válogató üzem volt, ide érkezik a társulás rendszerébe tartozó 33 település hulladéka. Papír, üveg, vegyes és fémhulladékot szállítanak a hangárba, majd a válogató kabinban futószalag mellett mintegy 30 ember két műszakban szortírozza a sárga zsákokban érkező hullámpapírt, a vegyes papírt, a színes és fehér PET-palacokat, a mosószeres flakonokat és italos kartonokat. Amit nem tudnak szelektívbe dobni, azt külön gyűjtik. Ipari felhasználásból is nagy mennyiségű hulladék fut be a Sándorfalvi úti telephelyre, többek között színhibás újságok, nyomtatványok és nyomdai papírhengerek. Kevesen tudják, s ezt bizonyította a helyszínen felbontott egyik szemeteszsák is, hogy például ételmaradékot, injekciós tűt, állati tetemet tilos a sárga zsákba tenni. Az érdeklődők később a belső hulladékudvar felé vették az irányt. A telephely végén található területre fut be az a városokba kihelyezett 35 konténer, ami a háztartásin kívül az olyan veszélyes hulladékfajtákat fogadja, mint a használt sütőolaj, a gyógyszer- és festékmaradványok, valamint az autógumi, illetve a zöldhulladék és a lakosoktól származó építési és bontásból származó hulladék. Utóbbit a bontási feldolgozó üzemben fogadják, ahol nagy szemű, közepes és apró darálékra aprítják. Az így keletkezett hulladék jelentős részét értékesítik.

DCIM100GOPROGOPR1103.

A szennyvíz- és csurgalékvíz tisztító telep a komposztáló üzem és a szennyvíztisztító telep személyzetének szennyvízét fogadja. A több rekeszből álló üvegtáblás épületben hosszú gyökerű növényeket nevelnek, melyeken megtapadhatnak a víztisztításban szerepet játszó baktériumok. A vizet később utak locsolására és portalanítására használják, valamint ezzel locsolják a hulladékdombot is. Utolsó helyszínként a komposztáló üzemet járhatták végig a látogatók. A telepen Szeged és környező településeinek növényi hulladékát, valamint a térségben keletkezett stabilizált szennyvíziszapot kezelik. Az üzem európai színvonalon működik, hiszen csökkenthető a deponált hulladék mennyisége, másrészt a korszerű komposztálási technikával jól értékesíthető terméket állíthatnak elő. Az érlelő csarnokban több mint két hétig nedvesítik és szellőztetik a biológiailag lebomló hulladékot, magyarán, rohasztási folyamatnak vetik alá. Ezt követően 6 héten át, heti 2-3 alkalommal utó kezelik a növényi hulladékot, míg az teljesen ki nem szárad és rostálásra érett. Az így nyert feketésbarna színű komposztot 3 évig használhatják talajbedolgozásra Szegeden és a környező települések rossz minőségű futóhomokos földjein. Alkalmazásával javítható a talaj termőképessége, vízháztartása és műtrágyából is kevesebbre van szükség. A törmelékfát az úgynevezett biofilterekben hasznosítja a telep, melyek a rohasztás során keletkezett gőzök feltartására szolgálnak. (X)

A szakemberek úgy számolnak, 5-8 év múlva megtelik a Sándorfalvi úti szeméttelep. Sok-sok fotó arról, milyen mennyiségű hulladékot halmozunk fel.http://szegedma.hu/?p=596695

Szerző: Szegedma Hírportál2015. december 15.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.