Sport

Kajak-kenu: 2015-ben is bajnokokat nevelt a Szegedi Vízisport Egyesület + FOTÓK

Kajak-kenu: 2015-ben is bajnokokat nevelt a Szegedi Vízisport Egyesület + FOTÓK

2015. december 9., szerda
Kajak-kenu: 2015-ben is bajnokokat nevelt a Szegedi Vízisport Egyesület + FOTÓK
kajak-kenu011kf

Kedden délután tartotta évzáró ünnepségét az EDF Démász-Szegedi VE: a klub díjazta az idei év remek teljesítményeit nyújtó versenyzőit.

Évzáró ünnepségét tartotta kedden délután az Agórában az EDF Démász-Szegedi VE, az egyesület ismét egy eredményes esztendőn van túl, a remek utánpótlás eredmények mellett két olimpiai kvótát is szereztek a szegedi klub versenyzői. Beszédében

Dervarics Attila

, a klub elnöke köszönetet mondott az idei év eredményeihez hozzájárult támogatóknak, így a névadó szponzornak, az EDF Démásznak, a városnak, valamint a médiának is, amelyen keresztül a klub eredményei eljuthattak a széles közönséghez. „Amikor a 2015-ös évet zárjuk, ne tagadjuk le, már a 2016-os év jár a fejünkben, hiszen 2016-ban rendezik a riói olimpiát, így az olimpia előtti évet is nagy részben ez a gondolat befolyásolta. Örülnénk annak, hogyha négy versenyző képviselhetné egyesületünket, és ott eredményesen tudna tevékenykedni. Ez egy magas mérce, de remélem, egyesületünknek sikerül ezt megugrani” – fogalmazott beszédében a klubelnök, aki hozzátette: az utánpótlásért felelős edzők 10 évre előre megtervezett terv alapján dolgoznak, az eredményes munkára pedig sokat fordított a múltban is a klub. Az EDF Démász-Szegedi VE számára legalább annyira fontos az egészséges életmódra való nevelés, mint az olimpikonok nevelése, így az klubnál dolgozó edzők azon is munkálkodnak, hogy megszerettessék a sportot a klubnál versenyző fiatalokkal, ezzel is felhívva a fegyelmet a sport szerepére a mindennapi életben.

Lehóczki Gábor

, az EDF Démász pénzügyi igazgatója elmondta, büszkék arra, hogy két kvótát is megszereztek a szegedi klub versenyzői a jövő évi olimpiára, hiszen Kárász Anna és Vajda Attila már biztosan ott lesz a riói játékokon. „Az ő kitartásuk, alázatuk sok-sok fiatalnak ad energiát és példát, hiszen nap mint nap ugyanolyan erővel dolgoznak a sikerért. Az EDF Démász nevében nem csak a sportolóknak, hanem mindenkinek megköszönöm az idei munkát, aki ezekhez az eredményekhez hozzájárult” – mondta el Lehóczki Gábor, aki december huszadikán a csapattal együtt futja majd le a félmaratont.

Joób Márton, a foglalkoztatási, szociális és sportbizottság elnöke beszédében kitért rá: a klub alkalmas arra, hogy a versenyzők eljussanak világversenyekre, a kitűzött célokat pedig megfelelő kitartással elérhetik a fiatalok. „Nagy öröm, hogy Szegeden több élversenyző van, aki szeretne feljutni a csúcsra, akik itt edzenek, ez pedig motiválhatja a fiatalokat, hogy Szegedről is el lehet jutni a világ csúcsáig. A város minden segítséget meg fog adni ahhoz, hogy elérjék álmaikat a fiatalok, de ehhez ők is kellenek” – fejtette ki Joób Márton. Csabai Edvin, a Magyar Kajak Kenu szövetség szakmai igazgatója hozzátette: a szegedi egyesület óriási ereje abban rejlik, hogy a megvalósult fejlesztéseket szinkronba hozta a szakmai fejlesztésekkel is, hiszen a sárkányhajózás is dübörög a klubnál, a szervezeti struktúrát pedig a Szegedi Vízisport Egyesület úgy tudta átalakítani, hogy a lehető legrövidebb idő alatt érjenek el ezzel eredményeket, így Csabai Edvin szerint a szegedi egyesület minden magyarországi egyesület számára példaértékű. Az EDF Démász-Szegedi VE 12 versenyzője ért el a kenu szakágban nemzetközi eredményt U23-as Európa-bajnokságon, ifjúsági világbajnokságon, olimpiai reménységek versenyén, Európa Játékokon vagy világbajnokságon, maraton Európa-bajnokságon. Összesen 29 kenus nyert országos bajnokságot, míg érmet 16 szegedi versenyző szerzett Vécsi Viktor, Kása Ferenc, Boldizsár Gáspár és Kása Péter tanítványai közül. A kajakosoknál öten értek el remek nemzetközi eredményeket, 28-an országos bajnokok lettek, míg az ob-n 17-en végeztek érmet érő helyezésen Agócs Ágnes, Janic Mico, Czinege Zsolt, Csamangó Attila, Győrfi Tamás, Kovács László és Hűvös Viktor irányításával. A klub a kajak-kenu országos bajnokságokon összesen utánpótlás szinten 41 érmet szerzett, amiből 18 arany, 13 ezüst és 10 bronz termett, az U23-asoknál 32 érem jött össze, 11-13-8-as arányban, a felnőtteknél pedig 13 érmet szereztek a klub versenyzői, amiből 3 arany, 5-5 ezüst és bronzérem termett, míg a maratonosoknál szintén 13 érem született, 4-5-4-es eloszlásban - így összesen egy híján 100 érmet szereztek a szegedi kajak-kenusok, 36 aranyat és ezüstöt, valamint 27 bronzot. Az evezős szakágban 36 érmet szereztek a szegedi klub versenyzői az országos bajnokságokon, 13 aranyat, 11 ezüstöt és 12 bronzot Molnár Dániel, Szierer János és Dani Zsolt tanítványai közül.

Sikeres év áll a Szegedi Vízisport Egyesület mögött.http://szegedma.hu/?p=595209

Szerző: Szegedma Hírportál2015. december 9.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.