Közélet

Illegális bevándorlás: Németországban javult Angela Merkel menekültpolitikájának megítélése

Illegális bevándorlás: Németországban javult Angela Merkel menekültpolitikájának megítélése

2015. december 18., péntek
Illegális bevándorlás: Németországban javult Angela Merkel menekültpolitikájának megítélése

Németországban kis mértékben javult Angela Merkel kancellár menekültpolitikájának megítélése, de a többség továbbra sem elégedett azzal egy pénteken ismertetett felmérés szerint.

Az ARD országos közszolgálati televízió megbízásából készített kutatás alapján az egy hónappal korábbi 39 százalékról 42 százalékra emelkedett a kancellár menekültpolitikájával elégedettek aránya (35 százalék elégedett, 7 százalék nagyon elégedett). Ugyanakkor a többség továbbra sem támogatja

Angela Merkel

irányvonalát; 57 százalék nem elégedett a kancellár menekültpolitikájával (33 százalék kevéssé elégedett, 24 százalék egyáltalán nem elégedett). Noha a kancellár pártja, a jobbközép CDU a napokban tartott kongresszusán a küldöttek csaknem 100 százalékos többséggel megszavazták a Merkel-féle menekültpolitika alapelveit rögzítő kongresszusi határozatot, a CDU-szavazók körében ennél alacsonyabb, 57 százalékos mindazok aránya, akik elégedettek a kancellárnak az európai menekültválságban folytatott tevékenységével. Az elétérés arra utalhat, hogy nem teljes az egység a CDU választott tisztségviselői és a párt szavazóbázisa között. Angela Merkel menekültpolitikai vonalvezetését leginkább egy ellenzéki párt, a Zöldek szavazói támogatják, körükben 68 százalékos az elégedettek aránya. A legkevésbé az Alternatíva Németországnak (AfD) nevű parlamenten (Bundestagon) kívüli párt szavazói kedvelik a Merkel-féle menekültpolitikát, a párt bázisában 98 százalékos a kancellár irányvonalát elutasítók aránya. Az ARD DeutschlandTrend című felméréssorozatának új adatai alapján a CDU és bajor testvérpártja, a CSU stabilizálta támogatottságát, a pártszövetség a szavazatok 38 százalékát szerezné meg, ha most vasárnap lenne a Bundestag-választás, ami 1 százalékpontos erősödés a legutóbbi, december elején végzett méréshez képest. A CDU/CSU-val kormányzó szociáldemokraták (SPD) 1 százalékpontos gyengüléssel 24 százalékon állnak, a Zöldek és az AfD 10 százalékon, a Baloldal 8 százalékon áll, más párt pedig nem jutna be a Bundestagba.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.