Sport

Hátország - Gonda László: Minőségi utánpótlásra törekszünk a Szeged 2011-ben!

Hátország - Gonda László: Minőségi utánpótlásra törekszünk a Szeged 2011-ben!

2015. december 30., szerda
Hátország - Gonda László: Minőségi utánpótlásra törekszünk a Szeged 2011-ben!
V.Gy.-G.L.

Hagyományainkhoz híven a Nyilas Eleket váltó és 2015 nyarától a Klausz László által vezetett NB II-es felnőttcsapat féléves értékelőjét követően a Szeged 2011 négy kiemelt utánpótlás korosztályának edzői is mérleget vontak az őszi idény végén, legelőször az U19-esek vezetőedzője, Gonda László (balról) válaszolt kérdéseinkre... - olvasható a szegedi futballkrónikás, Vitos György honlapján.

- Mik voltak az idei bajnokság legfőbb célkitűzései a csapatnál?

- Először is az U21-es bajnokság megszűnése után egy lényegében új, U19-es csapat kialakítása volt a legfőbb célkitűzésünk! Viszonylag elég sok, összesen 13 játékos került hozzánk. A meglévő és az újonnan érkező játékosokból bizony, minél hamarabb el kellett érnünk azt, hogy egységesek, ütőképesek legyünk, és az edző kollégámmal együtt ezt eredményességben a 4-6.-ik hely valamelyikének elérésében jelöltük meg! Természetesen a délkeleti NB II-es csoportban lévő csapatok erejét, játékosállományát maximálisan figyelembe véve... Sajnos, csak elég későn vált biztossá, hogy nemcsak az NB II-es, hanem a megyei I. osztályú U19- es csapatot is ennek a korosztálynak kell adnia, ez viszont - mivel a meccsek gyakran ütköztek egymással - még komolyabb feladatot s áldozatot kívánt mind játékostól, mind a szakmai stábtól!

- Mik valósultak meg ezekből a célokból idén ősszel és mik nem?

- Úgy gondolom , helyezésekben , mivel végig versenyben voltunk a dobogóért, az előre eltervezettek szerint, megfelelt a másodosztályú U19-es gárda... Már a csapategység is kezd részben jó lenni, pármérkőzésen ezt be is bizonyították a fiúk! Főként a Hódmezővásárhely "A" elleni idegenbeli, a SZEOL SC elleni helyi rangadóra, valamint a korábbi években mindig mumusnak számító Várfürdő Gyulai Termál FC elleni kettős győzelmet hozó, parázs hangulatú mérkőzésekre gondolok. Sajnos, azért akadtak ellenkező példák is , főleg az egy nappal később lejátszandó megyei mérkőzések alkalmával.... Amit még feltétlenül megemlítenék, adtunk 4-5 játékost a M I-es, Popovics Pali által remekül gardírozott felnőtt gárdába, a Szeged 2011 "B" együttesébe is ( ez nagyon fontos lépcsőfok lehet számukra az NB II-es felnőtt csapatba kerüléshez!!), de nekünk is segített a megyei U19-es bajnokságban az U 17-es csapatból pár játékos, hálás köszönet érte az ugyancsak 4. helyezés elérésében! Ami nem igazán valósult meg, azt egyértelműen az edzéslátogatottságon értem, sokszor voltunk bántóan kevesen a foglalkozások során... Ezáltal nem tudtunk bizonyos dolgokat, az eredményességhez létfontosságú variációkat begyakorolni, tovább csiszolni a csapatrészek közti harmonikus együttműködést. A jövőben ezen változtatni kell mindenféleképpen!

- Milyen tényezők nehezítették a minőségi szakmai munkát?

- Erre leginkább a fentebb is említett edzéslátogatottságot emelném ki, tudatosulni kell végre minden játékosban, csak a kemény munka hozhat előrelépést, szervezettségben , játékban és természetesen helyezésben is , melyről azért nem mondunk le, sohasem!!! Voltak problémák az edzések alkalmával, a pályák talajával (nem tudtunk bizonyos dolgokat begyakoroltatni...) az edzésterület méretével. A regenerációval is voltak problémáink, hiszen az edzések mellett, ősszel 30 (!!) mérkőzést játszott ez a korosztály a két (NB II U19-es, M I U19) bajnokságban...

- 2016 tavaszára milyen erősítések várhatók az utánpótlás korosztályoknál, s ezek függvényében kell-e módosítani az eredeti elképzeléseket?

- Azt tapasztaltuk az ősz folyamán, ha kiesik egy-két meghatározó játékos bizonyos csapatrészekből, már nem úgy működött a játékunk, mint ahogy azt elvártuk volna... Láttuk azt is, hogy minden csapatrészre ráfér az erősítés, a védelemtől a csatársorig, minőségi játékosokat szeretnénk és fogunk idehozni, mire megépül a vadonatúj szegedi stadionunk, addigra már minőségi utánpótlás csapatok kell, hogy legyenek a Szeged 2011-ben! Természetesen ezen a téren is kizárólag a legmagasabb osztály lehet a célunk!!!

Vitos György

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.