Kultúra

Fodor József emlékkiállítás nyílik hétvégén az Alföldi Galériában

Fodor József emlékkiállítás nyílik hétvégén az Alföldi Galériában

2015. december 8., kedd
Fodor József emlékkiállítás nyílik hétvégén az Alföldi Galériában
Fodor_muvek_AG_20151207_01

Nyolcvan évvel ezelőtt, 1935. december 9-én látta meg a napvilágot Hódmezővásárhelyen az egyik legvásárhelyibb festőművész, Fodor József. A 2007-ben elhunyt alkotó életművét közel másfélszáz alkotáson keresztül mutatják be tudatosan készült arra, hogy a világot, melybe beleszületett, képileg megörökítse. Az emlékkiállítást Lázár János kancelláriaminiszter, a dél-alföldi város országgyűlési képviselője nyitja meg szombaton délben az Alföldi Galériában.

„Vállalom a krónikás szerepét, amikor a környezetemben végbemenő lassú, de feltartóztathatatlan változást ábrázolom.

<...>

Képeimen közvetve vagy közvetlenül mindig az ott van az EMBER, aki alakítja, formálja a környezetét, a tájat, és akit folyamatosan alakít, formál a táj, amiben él" - vallotta

Fodor József

. Az emlékkiállítást rendező

Feledy Balázs

szerint fontos ráirányítani a közfigyelmet a hódmezővásárhelyi festészet meghatározó alakjának munkásságára. Fodor József 1958-tól kezdődően, fokozatosan alakította ki egyéni, személyes stílusát, amely a "klasszikus" alföldi realizmust tekintette művészi gyökérzetének. Kiforrott festői felfogása is mindig látványközpontú maradt, de létrehozta expresszivitással átitatott, eleven, dinamikus festőiségét, amely bátor színkezeléssel jelenített meg tájat, embert - írja róla a tárlat kurátora. Fodor első egyéni kiállításának katalógusában, 1964-ben vetette papírra azon gondolatait, melyből idei budapesti és vásárhelyi emlékkiállításainak címe is származik: „Születésem és gyermekkorom helyéből és élményeiből természetesen következik, hogy szeretem e tájat, a földjéből kinőtt minden élőlényével együtt.

<...>

Kiállításom rajzain, festményein az én nézőpontomból tükröződnek a jelenségek, tárgyak, emberek. Én ilyennek látom a világot." Az Alföldi Galéria teljes földszintjén megrendezésre kerülő kiállítás mintegy százötven művön keresztül, különböző tematikák szerint mutatja be Fodor József életművének értékeit: tájképeit, zsánereit, életképeit, portréit, emberábrázolásait, szobabelsőit, csendéleteit, valamint Hódmezővásárhely művelődéstörténetéhez kötődő képeit.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.