Egyház

Ferenc pápa jelképes szent kaput nyitott meg egy római hajléktalanszállón

Ferenc pápa jelképes szent kaput nyitott meg egy római hajléktalanszállón

2015. december 18., péntek
Ferenc pápa jelképes szent kaput nyitott meg egy római hajléktalanszállón

Nem a luxus, a vagyon, a hatalom, hanem az alázat útját kell járni - mondta Ferenc pápa az olasz főváros központjában működő hajléktalanszállón, ahol az irgalmasság rendkívüli szent évében jelképes szent kaput nyitott és misét mutatott be szegényekkel és hajléktalanokkal pénteken.

Ferenc

pápa a Karitász katolikus humanitárius mozgalomnak a római Termini vasútállomással szomszédos hajléktalanszállójára látogatott el, ahol szegénykonyha is működik. Megnyitotta az intézmény bejáratánál felállított jelképes szent kaput, majd misét mutatott be az étkezőben. Ferenc pápa arra kérte a rómaiakat, hogy az irgalmasság szentévében nyissák meg szívüket. Az egyházfő kérésére a szertartáson kizárólag a menhelyre járó szegények és hajléktalanok vettek részt, valamint az őket segítő önkéntesek. Ferenc pápát a szent kapun való áthaladáskor is az intézmény állandó lakói kísérték és ők segédkeztek a misén is. A Karitász hajléktalanszállója, amely a legnagyobb Rómában, 1987-ben nyílt meg,

II. János Pál

pápasága alatt. Naponta mintegy kétszáz embernek tudnak éjszakai szállást biztosítani, és napi félezer adag meleg ételt osztanak szét. A Szent Péter- és a lateráni Szent János-bazilika szent kapuja után ez volt a harmadik Rómában, amelyet Ferenc pápa nyitott meg. A Vatikán korábbi bejelentése szerint a 2016. november 20-áig tartó szentévben Ferenc pápa minden pénteken gesztust tesz valamilyen módon a rászorulók, szegények, hajléktalanok segítésére. Ezek közül ez volt az első. Az épületbe belépő Ferenc pápát, aki csütörtökön ünnepelte 79. születésnapját, a Karitász-központ vendégei olasz születésnapi dallal köszöntötték.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.