Közélet

Emmi: a kormány támogatja a fogyatékos emberek teljes életútját végigkísérő rehabilitációt

Emmi: a kormány támogatja a fogyatékos emberek teljes életútját végigkísérő rehabilitációt

2015. december 2., szerda
Emmi: a kormány támogatja a fogyatékos emberek teljes életútját végigkísérő rehabilitációt

A kormány támogatja a fogyatékos emberek teljes életútját végigkísérő rehabilitációt, ennek egyik eszközeként további forrást ad a támogató szolgálatok kapacitásának növelésére - hangzott el a Fogyatékosságügyi Tárcaközi Bizottság második, szerdai ülésén, amelyről az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) Szociális és Társadalmi Felzárkózásért Felelős Államtitkársága tájékoztatta az MTI-t.

Az államtitkárság szerdai közleményében az áll: a bizottságban a többi között a tavasszal a pártok által egyöntetűen elfogadott, 11 évre szóló Országos Fogyatékosságügyi Programban meghatározott célok végrehajtásáról egyeztettek. A közleményben idézték

Czibere Károly

szociális ügyekért és társadalmi felzárkózásért felelős államtitkárt, aki az ülésen elmondta, az államtitkárság a fogyatékosságügy területén "intenzív párbeszédre törekszik a szakmai és civil szervezetekkel, a fenntartókkal, valamint az érintettek képviselőivel". Ismertették: a bizottsági ülésen szó volt annak lehetőségéről, hogy a közeljövőben minimumfeltételként jelenjen meg az akadálymentesítés az uniós fejlesztésekben. Ágazatközi munkacsoport alakult a szociális farm kezdeményezéssel kapcsolatban, amely növelné a sérülékeny csoportok foglalkoztatottságát, hozzájárulna a társadalmi integrációhoz, és fontos eszköze lehetne a társadalmi szemléletformálásnak is. Továbbá a testület tájékoztatást kapott azokról a fejlesztési tervekről, amelyek minden fogyatékos embernek hozzáférhetővé tennék az egészségügyi szolgáltatásokat. Azt írták: az ülés végén az államtitkár hangsúlyozta, december 3-a a fogyatékos emberek világnapja, azonban fontos, hogy a világnap ne csak egyszeri ünnep legyen, hanem a mindennapjaink részévé váljon a figyelem, a törődés a sérült emberekkel. A közleményben emlékeztettek: a jövő évi költségvetésben 1,2 milliárd forinttal emelkedik a támogató szolgáltatásokra és közösségi ellátásokra szánt összeg. A kormány - elismerve a fogyatékos embereket segítő szervezetek munkáját - októberben 44,6 millió forint többlettámogatást nyújtott a támogató szolgáltatást működtető önkormányzati, egyházi és civil fenntartóknak. Közölték: jövőre folytatódik az úgynevezett kiváltás, amely a nagy vidéki intézményekben elhelyezett fogyatékos emberek társadalmi integrációját, kisebb lakóegységekbe költöztetését valósítja meg. Idén közel 7 milliárd forintból 660 fogyatékos ember költözött át az intézményekből kisebb közösségekbe. Egy jövőre kezdődő uniós program keretében pedig további 3600-an hagyhatják el a nagy szociális gondozó intézményeket.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.